reviews2

Strobo Çekimleri

Stroboskopik Fotoğraf Çekimi

Bu çekim tekniği her ne kadar üst üste çikim tekniği ile benzerlik gösterse de, tek pozlama ile çekim ikisi arasındaki ayrımı ifade etmektedir. Şimdi detaylara gelelim.

Stroboskopik Flaş ile Fotoğraf Çekimi
İlginç ve Eğlenceli Fotoğraflar İçin Stroboskopik Flaşla Fotoğraf Çekimi

Stroboskopi; mekanik veya mekanik olmayan cisimlerin yüksek frekanslı periyodik bir olayın görüntülerinin bir süre silinmeden kalmasından yararlanılarak yapılan gözlem metodudur. Fotoğrafta ise; flaş ışığının görüntü üzerinde birden çok patlayarak hareket halindeki görüntüleri dondurması sonucunda oluşan hareketliliği belirgin bir şekilde olan birçok pozlamayı aynı kare üzerinde göstermesidir.

Fotoğraf makinelerimizin üzerine harici olarak takılın, kafa flaşı diye tabir edilen flaşların birçoğunda bulunan özelliklerinden biride Stroboskopik özelliğinin olmasıdır. Stroboskopik flaştan kısaca bahsedecek olursak eğer; flaşın sizin belirlemiş olduğunuz frekansta arka arkaya patlaması olarak tanımlayabiliriz. Bu özelliği ile aslında saniye de ne kadar patlaması ve ne kadar güç ile patlayacağını manuel olarak ayarladıktan sonra çekime başlayabiliriz.

Stroboskopik Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Fonumuzu siyah olarak ayarladıktan sonra (siyah perde, karton, gece karanlığı gibi) çekeceğimiz modeli aydınlatması için makinemizin tepesine flaşımızı takarak, makinemizi de tripoda bağlayıp hazır bulunduruyoruz. Örnek olarak flaşımızın gücünü 1/16 ya da 1/32 olarak ayarlayıp, ardından da HZ ayarını (bir önceki flaş patlaması ile bir sonraki arasında geçen süre) yapmamız gerek. Ardından da kaç kez patlayacağını belirliyoruz. 4 kez mi patlasın? Yoksa 10 kez mi? Tercih sizin…

Çekim Aşaması ve Makine Ayarları
Karanlık ortamda çekim yapacağımız için, pozometremizi birkaç fotoğraf çekip, çıkan sonuca göre ayarlamalıyız. Çekim aşamasında, karanlık ortamda makine netlemeyeceği için, önce netliğimizi doğru yapıp sonra objektifin netlemesini manuele alabiliriz. Flaşımızı kapalı alanda isek, tavana doğru çevirerek homojen bir ışık dağılımı yapmasını sağlayadabiliriz. Makinemizi geri sayımlı çekim moduna alarak mankenimizin zamanlayıcı ışığını takip ederek, çekim başladığında modelin çekim süresince hareket etmesini istiyoruz. Makinemizle uzun pozlama yapacağımız için, çekim sırasında makinemizin perdesi açık durumda olacağından flaşın her çakması sonucu ortaya çıkacak görüntü tek fotoğrafta pozlanacak. Yani üst üste çekim kullanmadan fotoğrafımızı oluşturmuş olacağız. Eğer fonumuzu siyah değil de başka bir renk kullanırsak çekim yaptığımız modelimiz, arkadaki renklerden dolayı şeffaf olarak gözükecektir.

Çekimden Sonraki Aşama…
Çekimi yaptıktan sonra fotoğrafımızı photosopta açarak üzerinde çok parlak çıkan kısımları hafif koyultarak ve koyu çıkan kısımları açarak fotoğrafın istediğimiz şekilde olmasını sağlayabiliriz. Bu tekniği stroboskopik özelliği olamayan flaşlar ile yapabilmek için ise, uzun pozlamada flaşınızda bulunan test düğmesine aralıklarla basarak, flaşınızın istediğiniz kadar çakmasını sağlayarak yapabilirsiniz. İstediğiniz sonuçları almak için denemekten bıkmayın, uğraştıkça ve sonuç aldıkça eğlenceli bir hale gelecektir. Bu teknik pek fazla kişi tarafından, uğraştırıcı olduğu için kullanılmasa da, fotoğrafta değişik ve etkili sonuçlar ortaya çıkarıyor.

http://www.uyur.com/2783/stroboskopik-flas-ile-fotograf-cekimi