reviews2

Obje Fotoğrafçılığı

Ürün Çekim Tekniği

Ürün fotoğraf çekimi nasıl yapılır ?

Ürün fotoğraf çekimi nasıl yapılır ? Yapılması ve kaçınılması gereken önemli noktaları bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Ürün fotoğraf çekimi nasıl yapılır ? Bu teknikleri 5 başlıkta topladık, ister ürün fotoğraf çekimi yaptırırken, ister kendi fotoğrafçılık yeteneklerinizi deneyimliyorken bu tekniklere dikkat etmeniz başarılı sonuçlar elde etmeniz için son derece önemlidir. İşte sizlere her yerde profesyonel fotoğraflar çekebilmenin 5 püf noktası!

1. Çektiğiniz fotoğraflar net ve aydınlık olsun

Odaktaki asıl göstermek isediğiniz objeniz her zaman net olmalıdır, unutmayın ürününüzü tüm yönleriyle segilemelisiniz ki kafalarda soru işaretleri kalmasın, gerekirse kompozisyona derinlik katmak için arkadaki nesneleri bulanıklaştırabilirsiniz fotoğrafçılıkta bu tekniğe bokeh denir.

Fotoğraf çekerken RAW formatta çekim yaparsanız çekim aşamasında beyaz ve aydınlık ayarlarıyla çok vakit harcamanıza gerek kalmaz. Daha sonra bu formattaki dosyaları Photoshop, Lightroom yada Adobe Camera Raw gibi yazılımlarda açarak kolaylıkla beyaz dengesiyle oynayabilirsiniz, unutmayın çektiğiniz fotoğraflar aydınlık olmalıdır. Ürün çekimi için ışık satın almanız da gerekecektir, ürün fotograf çekimi için sabit ışık her zaman yeterli olmayabilir, daha güçlü pozlama ya da daha geniş alan aydınlatması gerektiğinde paraflaş satın almanız gerekir.

2. Çekim açısı ve kadraj (kompozisyon)

Kadraj nedir? Kadraj bir çeşit kişisel görme biçimidir. Daha teknik bir tanımla, gösterilmek istenen objenin (yani ürününüzün) sınırları belli bir alan içindeki görüntüsüdür. Çektiğiniz ürün fotoğraflarını mümkün mertebe yakın kadrajda göstermeye özen gösterin, böylece insanlara ürününüzü daha yakindan inceleme fırsatı sunarsınız.

Ürün fotograf çekiminde çekim açısı fotoğrafını çekeceğiniz ürüne göre değişecektir. Dikkat etmeniz gereken nokta çektiğimiz açıda “ürünün can alıcı ve önemli yanlarını” gösterebiliyor olmamız gerekir. Bazen bir çok açıdan ürünü fotoğraflamak gerekebilir. Örneğin bir trekking ayakkabı ürününü çekiyorsak ayakkabıyı tabanına vurgu yapmak adına daha alt açıyla ve bağcıklarını gösterebilmek için üst açıyla çekmeniz gerekebilir. Ürün fotoğrafçılığı bu noktalara azami dikkat gerektirir, görsel olarak doğru teknikle çekmeniz tek başına yeterli değildir, fotoğraf çekimindeki her kadraj bir anlam bütünlüğü içinde olmalı, bir amaç yada vurgulanacak bir mesaj için o kadrajda çekilmiş olması gereklidir.

3. Ayrıntılara iyice yakınlaşın

Ürüne daha yakından bakmak isteyenler herzaman olacaktır. Ürün fotoğraf çekimi sırasında fotoğraf makinenizin makro modunu kullanmayı deneyin, böylece ayrıntılara daha net odaklama yapmış olacaksınız.

4. Gereksiz efekt ve metinlerden kaçının

Ürün fotoğrafınızı inceleyenler bu görseli beğenip kendi bloğunda yada sosyal medya hesabında paylaşmak isteyecektir, bu paylaşımlar sizin için düşündüğünüzden daha fazla trafik ve yarar sağlar, bu paylaşımı yapanlar aslında sizin reklamınızı yapmış olurlar. Ürün fotoğraf çekimi tamamlanmış bir görsele photoshop yada benzeri bir resim düzenleme programında yapılan gereksiz efektler ve yazı eklemeleri amatör bir görüntü oluşturacaktır, böyle görseller paylaşım için genellikle tercih edilmezler. Bu tarz ürün fotoğrafları sizin profesyonel iş profilinize de gölge düşürecektir.

5. Canlı modeller ve still life ( konsept ) Ürün fotoğraf çekimi nasıl yapılır?

Tekstil fotoğraf çekiminde canlı model kullanımı için daha fazla bütçe ayırmanız gerekir ama profesyonellik adına daha etkili olacaktır. Canlı model için bütçe ayırmak yerine cansız manken ghost fotoğraf cekimiyle de güzel sonuçlar almanız mümkün. Still life ( konsept ) ürün fotoğraf çekimi ile farklı kategorilerdeki ürün çekimlerinizde daha çok günlük hayatın içindenmiş gibi kareler yakalayabilirsiniz.

http://sanartmedia.com/urun-cekimi-nasil-yapilir/