reviews2

Low- Key Fotoğraf

Low Key Fotoğraf

Planlama

Dışarı çıkıp fotoğraf çekmeden önce başarmak istediklerinizi biraz olsun planlamak her zaman avantaj sağlar. Zor koşullarda bulunduğunuz durumlarda bunları yapmak size zaman da kazandıracaktır. Bazı zamanlar çocuklar gibi basit çizimler yaparak ne istediğimi kağıt üzerine dökerim. Bazen ise ışık kaynaklarımı nereye koyacağıma dair resimler çizerim. Hatta telefonuma hayalimde olan fotoğraflara benzeyen görüntüler yükleyip çekim sırasında göz atarım. Eğer mümkünse size poz verecek bir arkadaş, eş, iş arkadaşı ya da sokaktan geçen yabancı biri işleri çok daha kolaylaştıracaktır. Böylece kendinizi çekmekten çok daha hızlı ve kolay olacaktır.

Çekim

Low-key tekniği hakkında bilmeniz gereken ilk şey; bu tarz çekimler gece çekim yapmayı gerektirmez. Hatta bu çekimi gece yapmak çok daha zordur. Gece göremediğiniz bir objeye nasıl odaklanacaksınız !

Fakat bu çekimi güneşli bir havada yapmanızı da belirtmiyorum. Güneş batarken ya da iç mekanda yaparsanız bir problem olmayacaktır. Daha yüksek diyafram değerlerinde çekerek (F8-F22) ortamda bulunan ışığı, yani güneşi engelleyebilirsiniz.

Bir mekana gittiğimde yapmayı sevdiğim ilk şey malzemelerimi kullanacağım şekilde kurmaktır. Daha sonra çekeceğim fotoğrafı pozlamaya çalışırım fakat flaşımdan gelecek ışığı henüz düşünmem. İlk olarak odaklanacağım şey ortam ışığıdır ve ortadan tamamen kaldırmak istediğim ışık budur. Bu kolay bölüm. İlk yaptığım şey ISO ayarımın en düşük seviyede olduğundan emin olmaktır, daha sonra enstantane hızımı flaş donanımımda izin verilen en yüksek değere getirmeliyim. Elimde bulunan flaşlarla (Godox V1 C) enstantaneyi saniyenin 1/200 değerine getirebiliyorum.(Bilginize: çok hızlı bir şekilde senkronize etmediğiniz taktirde, hızlı ensantane flaşınızın gücünü etkilemeyecektir) Hızlı enstantane güneş ışığından kurtulmada çok başarılıdır. Daha sonrası tamamen diyaframa bağlıdır. İlk olarak diyaframımı en geniş duruma getireceğim, daha sonra derece derece ortam ışığını tamamen ortadan kaldırana kadar daraltacağım. Bu durumda histogramlar çok yararlıdır ve histogram hakkında fazla bilginiz yoksa onlar hakkında da kısa bir makale yayınladım. Diyaframı her daraltmamda histogramı ışık için kontrol ediyorum. Histogramda ışığın kaybolduğunu görene kadar bu işleme devam edeceğim.

Bu şekilde çalışmak, diyaframı gereğinden fazla kısmamanızı sağlar ve böylece flaşınızı fazla zorlamanıza gerek kalmaz. İlk olarak flaşımda 1/4 güç ile başladım ve bu objemin az pozlanmasına ve arka tarafta biraz ışık olmasına neden oldu.

Az pozlanmış bir fotoğraf. Fakat paniklemeyin. Bu gibi durumları düzeltmek çok kolaydır. 3 tane seçeneğiniz var. İlk ve en kolay olanı flaşın gücünü arttırmak ve ışığı objenin yan tarafına gelecek şekilde koyarak arka tarafa ışık gitmesini engellemektir. İkincisi yine flaşınızın gücünü arttırın ve objeniz, kameranız, ışıklarınız dahil olmak üzere her şeyi arka tarafta bulunan yerden uzaklaştırın. Üçüncüsü Bunun için yeni bir paragrafa ihtiyacım olacak…

Ne yazık ki bazı zamanlarda arka tarafınızda bulunan objelerden uzaklaşmak mümkün olmayabilir veya ışık kaynağınızın yan taraftan gelmesini istemezsiniz. Şanslıyız! Çünkü uygulayabileceğimiz başka bir teknik var. Eğer ışık kaynağınızı objenize yakınlaştırırsanız, diyelim bulunan aralığın yarısı kadar, bunu yaptıktan sonra aynı pozlandırmayı koruyarak flaş gücünüzü 2 kademe azaltabilirsiniz. Flaşınızın gücü daha az olduğundan, arka plana gidebilme ihtimali olan ışık ciddi ölçüde azalacaktır. Eğer ışığınızla başladıysanız , obje ile arka planın arasında eşit bir aralık varsa F8 stop değerinde arka planınız az pozlanmış olacaktır ve böylece arka planı görmeyeceksinizdir. Eğer başaramıyorsanız endişelenmeyin. Yapmanız gereken en iyi teknik, dışarı çıkıp denemeler yapmaktır. Böylece kendi yaptığınız uygulamalarda öğrenmek çok daha basit olacaktır. Daha sonra bu makaleme farklı eklemeler de yapacağım(biraz daha detaylı anlatım, bir kaç karmaşık plan vb.)

Bir kaç ince ayardan ve flaş gücümü 1/2 ye getirdikten sonra hayal ettiğim ışığı tam anlamıyla yakaladım. Bu çekimim sırasında flaş kullanmadım. Koni şeklinde olan ışık kaynaklarından da kullanabilirsiniz böylece ışığı daha fazla kontrol edebilirsiniz. Hatta normal bir flaşla bile yapabilirsiniz.

http://www.kolayfotograf.net/2010/10/dijital-fotograf-teknikleri-low-key.html/