reviews2

Spor Fotoğrafçılığı

Spor Fotoğrafçılığı

Yeni Başlayanlar İçin 20 Spor Fotoğrafçılığı İpucu

Çocuklarınızın, arkadaşlarınızın veya yakım arkadaşlarınızın spor fotoğrafçılığını yapmak, etkinlikte eğlenirken aksiyon dolu anılarınızı yakalamak için harika bir yoldur. Bir kamera ile, yarışmalarda oturmak yerine heyecanın ortasında olabilirsiniz (mecazen elbette – saha dışında kalmalısınız). Bu makale fotoğraflarınızın kalitesini artıracak çeşitli spor fotoğrafçılığı ipuçlarını içermektedir ve oyun ve etkinliklerde daha iyi aksiyon fotoğrafları çekmenize yardımcı olacaktır.

1. Oyunun kurallarını öğrenin

Fotoğraflarını çekmeyi planladığınız sporun kurallarını anlamanız önemlidir. Oyunu ne kadar iyi biliyorsanız o kadar iyi fotoğraflar çekersiniz. Oyunun kurallarını, en iyi çekim pozisyonlarını, beğenilen fotoğraf türlerini ve kullanılması gereken ekipmanı gösteren çevrim içi kaynaklara göz atın.

2. Kameranızı kullanmayı öğrenin

Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, kameranıza aşina olmak için zaman ayırmanız gerekir. Tam otomatik modda çekim yapmak fotoğraf kalitesi üzerinde daha az kontrole sahip olmanız anlamına gelir. Diğer kamera modları ile, özellikle de diyafram öncelikli ve manuel mod ile çalışmalar yapın.

3. Hızlı bir perde hızı kullanın

Hareketi dondurmak istiyorsanız, kameranızın perde hızı 1/500 saniye ile 1/2000 saniye arasında olmalıdır. Daha hızlı hareket eden bir nesneyi çekiyorsanız daha hızlı bir perde hızı kullanmanız gerekir. Örneğin, yüzme için daha yavaş bir perde hızı kullanabilirsiniz ancak beyzbol için kullanamazsınız.

4. Çekim pozisyonlarınızı planlayın

Genel olarak, çekim yaptığınız kişinin size yüzü dönük olmasını istersiniz. Örneğin, bir pistte çekim yaparken koşucuların yüzlerinin fotoğrafını çekmek için pistteki viraja doğru çekim yapmalısınız.

5. Bir telefoto lens kullanın

Bir giriş seviyesi zum lens günümüzde 1000 TL'den daha ucuza temin edilebilmektedir. 55-200mm f/4-5.6 gibi bir lens makul bir bütçe ile geniş bir esneklik sağlayacaktır. Geliştirme yapmak isterseniz 70-200mm f/2.8 lenslere göz atabilirsiniz.

6. Pozlamayı öğrenin

Perde hızı, diyafram ve ISO'nun fotoğrafınızı nasıl etkileyeceğini öğrenmek sıradan fotoğrafları kaliteli fotoğraflardan ayıran en önemli özelliktir. Spor fotoğrafçılığında, hızlı bir perde hızı, geniş bir diyafram ve ışığa göre değişkenlik gösteren bir ISO hassasiyeti kullanırsınız.

7. Görevlilere, antrenörlere, sporculara ve resmi personele her zaman saygı gösterin

Etkinlikte varlığınız bir ayrıcalıktır. Birisi bir şey yapmanızı söylerse, yapın. Bir anlaşmazlık varsa, tartışmayı etkinlikten sonrasına bırakın. Herkese kötü nam salan o iğrenç fotoğrafçılardan birisi olmayın.

8. Çevrenizde olan bitene dikkat edin

Kendi güvenliğiniz için, etkinlik sırasında etrafınızı kolaçan etmeniz en iyisidir. Fotoğrafları sürekli olarak kontrol etmek ya da telefonla ilgilenmek bir topun ya da bir oyuncunun size çarpmasının iyi bir yoludur. Bunları etkinlik bitene kadar bırakın.

9. Dahili flaşı kullanmayın

Dahili flaşı, konuyu aydınlatma konusunda yetersiz kalacaktır. Ek olarak, flaş ışığı atletleri ve katılımcıları rahatsız edebilir.

10. Geniş açılı lens kullanın

Çoğu spor fotoğrafları telefoto lenslerle çekilir demek her zaman bu şekilde olmak zorunda olduğu anlamına gelmez. Fotoğraflara ilginç bir etki vermek için geniş açılı bir lens kullanabilir ve izleyicilere orada oldukları hissi verebilirsiniz.

11. Etkinlikten sonra fotoğraflarınızı analiz edin

Bir etkinlikte fotoğraf çekimi yaptığımda, yaklaşık 1000 fotoğraf çekerim. Bunlardan yaklaşık 50 veya daha azını etkinlik düzenleyicisine gönderir ve sadece 5 tane kadarı kendi portföyüme eklerim. Önemli olan, çekimlerinizden en iyi birkaç tanesini saklayıp diğerlerini çöpe atmaktır. Başarmak için neye ihtiyaç duyduğunuzu ve neyin işe yaradığını anlamak için bir başarı deseni bulmaya çalışın.

12. Odak, yüz, eylem, ekipman

Deneyimli spor fotoğrafçıları genellikle bu ya da benzeri çeşitlemelerin harika bir spor fotoğrafının formülü olduğunu belirtiyorlar. Formülün her bir parçasını inceleyelim:

* Odak: Fotoğrafınız keskin olmalı, bulanık olmamalı.

* Yüz: Atletin yüz ifadesini, özellikle de gözlerini görebilirsiniz.

* Eylem: Bir atletizm ya da duygusal bir olay gerçekleşiyor.

* Ekipman: Atlet bir ekipman taşıyor, belki bir top.

13. Bir hikaye anlatın

Spor fotoğrafları iki dala ayrılabilir: sporcular (spora katılan tek bir atlet) ve hikayeler (dikkat çeken bir şey yapan sporcular grubu). Duygusal olarak yüklü anları arayın, örneğin zafer kutlayan bir takın ya da bitiş çizgisine kafa kafaya giren iki atlet.

14. Güneşi arkanıza alın

Modeliniz size bakarken, vücutlarının güneş tarafından aydınlatılmasını istersiniz. Fotoğrafçılıkta ışık her şeydir. Işık uygun bir konumda değilse, mesela modelin arkasında ise, uygun bir pozlama elde etmek için konumunuzu değiştirmelisiniz.

15. Sürekli otomatik odaklama kullanın

Sürekli otomatik odaklama konunun kameraya olan mesafesinin değişmesi halinde otomatik olarak odaklamanın yapılmasını sağlayacaktır. Bütün modern DSLR'ler ve aynasız kameralar bu özelliğe sahiptir.

16. Hareketi tahmin edin

Proaktif olmalısınız, reaktif değil. Sahada gerçekleşen bir harekete tepki veriyorsanız, eylemi zaten kaçırmışsınız demektir. Sporun ritmini öğrenin ve yaklaşan eylemlerin belirtilerini arayın. Örneğin, beyzbolda topa vuran sporcunun kasları topa vurmak için hazırlanırken bir salınım gerçekleştirecektir.

17. Ekipmanınızı ne zaman yenilemeniz gerektiğini bilin

Spor fotoğrafçılığında ustalaştığınızda daha hızlı bir kamera gövdesi ve daha uzun lensler satın alarak fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımak isteyebilirsiniz. Kameranızın sınırları nedeniyle hayal kırıklığına uğradığınızda ve yetenekleriniz çekimi yapmaya yetmediğinde, ekipmanınızı yenilemeniz gerektiğini anlarsınız.

18. Rötuş yapın

Biraz kırpma ve küçük ışık ayarlamaları fotoğraflarınızı etkileyici bir şekilde geliştirebilir. Mükemmelleşmek için "Fotoşop" yapmayı tavsiye etmiyorum, ancak iyi bir sunum için birkaç dakikalık küçük dokunuşlar işe yarayacaktır.

19. Saha dışındaki eylemlere de bakın

Fanatikler, antrenörler, maskotlar ve yiyecek satıcıları spor fotoğraflarınıza katkıda bulunan ilginç konuları oluşturur. Fotoğrafçılar tarafından sıklıkla göz ardı edilen küçük ayrıntıları yakalayarak izleyicilerin etkinliğe katılmasını sağlayın.

20. Denemeye devam edin

Gelişimin en önemli yolu denemedir. Kameranızı her elinize aldığınızda kendinizi daha iyi olmaya zorlayın.

Kapanış

Spor fotoğrafları çekmek hem heyecan verici hem de zorlayıcıdır. Bazen düpedüz sinir bozucudur, ancak sonuç her zaman değerlidir. Daha fazla deneyim kazandıkça yetenekleriniz gelişecektir. Takıldığınız noktalarda ya da ilham almak istediğinizde tavsiye için fotoğrafçılara danışabilir ya da İnternet'e bakabilirsiniz. En önemlisi, eğlenmeniz ve sizin için eğlenceli anları yakalamanızdır.

https://amatordenprofesyonele.blogspot.com/2018/05/yeni-baslayanlar-icin-20-spor.html

Spor Fotoğrafçılığı Becerilerinizi Geliştirmeniz İçin 7 İpucu

Spor fotoğrafçılığı becerilerinin geliştirilmesi, özellikle spor etkinlikleri sırasında önemli anları yakalamanız gerektiğinde, zor olacaktır. Heyecan ve aksiyon gibi en güzel anları yakalamak, diğer spor etkinliklerinden daha zorlayıcı olacaktır. Ayrıca, en iyi fotoğrafı çekebilmek için içinde bulunacağınız koşulları okuyabilmeniz gerekecektir.

Spor fotoğrafçılığına başlangıç aşamasındaysanız, endişelenmeyin. Kendinizi geliştirmeniz için birçok kapı açıktır. Fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmek ve bunları gelecek fotoğrafçılık uygulamalarınızda uygulayabilmek için aşağıdaki basit 7 ipucunu kullanmanız yeterlidir.

1. Uygun Lensi ve Diğer Ekipmanı Seçin

Spor fotoğrafçılığında uygulayabileceğiniz ilk ipucu, spor fotoğrafçılığı için uygun bir lens ve diğer ekipman seçimi olmalıdır. Spor fotoğrafçısı olabilmek için çoklu-odaklı lensler, kamera, üçayak ve görüntü sabitleyici özellikli bir lens gibi birçok ekipmanı içeren bir çantanız bulunmalıdır.

Doğru kamera ve lens, yakın çekimlerden uzak mesafe çekimlerine tüm hareketleri yakalayabilmenizi sağlar. Bu ekipmanla birlikte fotoğraflarda olabildiğince yakınlaştırma yapabilirsiniz.

2. Perde Hızını En Yükseğe Çekin

Spor fotoğrafçılığında takip edilecek bir diğer basit ipucu, perde hızını en yükseğe çekmektir. Bu, spor fotoğrafçılığı becerilerinizin artması içindir. Bu, spor fotoğrafçılığı çekimlerinin dinamik olması nedeniyledir. Bu nedenle, kameranızın perde hızı süresini en hızlı olacak şekilde ayarlamanız gerekecektir.

Bu özellik, özellikle spor etkinlikleri sırasında hareketi yakalamanızı ve dondurmanızı sağlar. Örneğin, bir basketbol oyuncusunun smaç yaparken ya da havada uçuyorken yakalayabilmek için perde hızını etkili bir şekilde kullanmanız gerekir. Ayrıca, bir basketbol oyuncusu top sürme yaparken ya da kendisine gelen bir pası yakaladığında da hareketi dondurma imkanınız olacaktır.

Kameranızı spor moduna getirdiğinizden ya da enstantane öncelikli modu seçtiğinizden emin olun. Her iki modu da eylemi yakalamak amacıyla kullanabilirsiniz.

3. Farklı Açılardan Çekin

Bir spor etkinliğini fotoğraflıyorsanız, etkinliği fotoğraflayan tek kişi olmayabilirsiniz. Değişik açılardan çekim yaparak daha ilgi çekici fotoğraflar elde etmeyi denemeniz gerekir.

Bir spor hikayesi oluşturacak ilginç çekimler yaparak ön plana çıkmanız gerekir. Bunu, katıldığınız herhangi bir spor etkinliğinde uygulayabilirsiniz. Diğerlerinin yaptığından farklı çekimleriniz izleyiciler tarafından anında fark edilecektir.

4. Bazı Dizileri Fotoğraflamayı Deneyin

Bir spor etkinliğinde bazı diziler elde etmeyi amaçlayın. Bu basit ipucu spor hareketlerinin bölümlerini görmenizi sağlayacaktır. Kayak etkinliğinde bir fotoğraf çekmeyi planlıyorsanız bu ipucunu kullanmayı deneyebilirsiniz. Kayak fotoğrafları dizisi çekebilir ve daha destansı ve iyi hatırlanan fotoğraflar oluşturabilirsiniz.

Bazı fotoğraf dizilerine sahip olmaktaki amacımız, etkinlikteki ilginç hareketleri vurgulamaktır. İzleyiciler etkinliğin rotası, etkinliğe katılanlar arasındaki etkileşimi ya da katılımcıların vücut hareketlerini ayırt edebilecektir.

Diziler fotoğrafları, tüm eylemin gerçekleştiği yerde tek bir çekim çerçevelenerek bir üçayak kullanımıyla gerçekleştirilebilir. Ek olarak, önünüzde gerçekleşen eylemi kaydırarak ve çekerek de fotoğraf dizileri oluşturabilirsiniz.

5. Kalabalıktan Kaçının

Spor fotoğrafçılığı becerilerini geliştirmenin püf noktalarından biri kalabalıktan kaçınmaktır. Bir mekanda hareket etme şansınız varsa, kalabalıktan uzak durmaya çalışın. Başka kimsenin çekim gerçekleştirmediği bir yeri bulmayı tercih edebilirsiniz.

Değişik açılar deneyebileceğiniz ve bakış açınızı değiştirebileceğiniz bir mekanda alçak ve yüksek yerler araştırın. Fotoğraf çekerken geniş ya da dar bir açı ile aşır alçak ya da yüksek açıları birleştirmeyi deneyebilirsiniz.

6. Bir Gözünüz Eylemde Olsun

Spordaki en iyi anları yakalamak istiyorsanız, gözlerinizi hareket halinde tutmanız gerekir. Bir sihirli an defalarca gerçekleşmez. Kameranız sürekli hazır olmalıdır. Çektiğiniz bütün fotoğrafları kontrol etmeye çalışamazsınız, anları kaçırırsınız: oyuncu artistik bir hareket yapar, smaç yapar ya da tur vuruşu (beyzbolda bir vuruş) gerçekleştiriyor olabilir. Kontrol işlemini belirli aralıklarla yapmalısınız.

7. Flaşı Evde Unutun

Spor fotoğrafçılığı becerilerinizi geliştirmeniz için bir diğer ipucu da kameranın flaşını kapatmaktır. Kameranızın flaşının kapalı olduğundan emin olun. Kamera flaşlarının spor etkinlikleri sırasında açık durması genellikle yasaklanmıştır. Çünkü, oyuncuların ya da sporcuların konsantrasyonlarını bozacaktır. Endişelenmeyin, birçok kapalı spor tesisi herkesin mükemmel kalitede fotoğraflar çekebilmesi için ideal aydınlatma koşulunu sağlamak için aydınlatılmış tavanlar sunmaktadır.

Sonuç olarak, bu 7 basit ipucu spor fotoğrafçılığı becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Denemeye devam ederseniz en iyi fotoğrafları çekebilirsiniz.

https://amatordenprofesyonele.blogspot.com/2019/12/spor-fotografciligi-becerilerinizi.html