reviews2

Yıldız İzleri

Gece ve yıldız fotoğrafçılığı zevkli ancak bir o kadar da riskli ve tecrübe gerektiren bir alandır.
Tedbir, tedbir, tedbir...
Önce evde başlayın tedbir almaya. Makinenizin hazır olduğunu, kartınızın boş, bataryalarınızın dolu olduğunu kontrol ediniz. Aman tripotu da kontrol edin. Bir de kablolu veya kablosuz uzaktan kumanda olmazsa olmazlarınız. Yazılım desteğini de unutmayın. Çekim yapacağınız yerin ışıklılığını kontrol edeceğiniz bir yazılım, kuzey yıldızını (polaris) bulmanızı sağlayacak bir yazılım, belki pusula, altimeter vb. yazılımlarınızın da yanınızda ve kullanılabilir olması size kolaylık sağlayacaktır. Makinenizi cep telefonunuza wi-fi veya bluetooth üzerinden bağlayacağınız yazılım da iş görür ancak bataryalarınızı kullanırken tasarruflu olmaya özen göstermenizi bu nedenle wi-fi ve bluetooth gibi bağlantılarınızı çekim anında pek kullanmamanızı tavsiye ederim.
Mümkün ise tek başınıza gitmeyin. Yanınızda bir veya daha fazla arkadaşınız olsun. Gece ve soğuk olacağını da hesaba katın, el fenerini, çay/kahvenizi de ihmal etmeyin. Bir de unutmayın böyle yapay ışıktan uzak alanlar genellikle ıssız ve ormanlık alanlarda oluyor. Gideceğiniz yeri daha önceden gündüz keşfetmenizde yarar var. Ve yine unutmayın ki siz orada misafirsiniz, oranın ev sahiplerini rahatsız etmemeye, onlardan gelebilecek tehlikelere karşı uyanık olmaya çalışınız. Fotoğrafçılar doğaya karşı hassas kişilerdir, buldukları gibi, hatta bulduklarından da temiz bırakacağınızdan eminim gittiğiniz yerleri.

Gelelim Çekim zamanına
Yıldız izlerini oluşturmanın iki yolu vardır bunlardan ikincisi daha tedbirlice ve daha az risk taşıyor ilkinden başlayayım;

Malzemeler:

  • DSLR fotoğraf makinası

  • Objektif

  • Tripod

  • Uzaktan kumanda

Çekim Hazırlıkları:

Fotoğraf Makinasının çekim modunu ve lensin üzerindeki modu AF den MF ye getiriniz ( manuel netleme ). Gökyüzüne  netleme yapılacağı için makinamız netleme yapamayacaktır. O yüzden manuel netlemede çekim yapılması gerekir. Lensin önündeki netleme (fokus) halkasının sonsuz işareti varsa onu sonsuza getirin, eğer işaret yoksa en uzak yere bakıp netlemenizi yapıp yönünü tespit edebilirsiniz. ( Gündüz lensten manuel netlemeye getirip sonsuz netleme halkasının sonsuz işaretini belirleyebilirsiniz.)

  • Lensin üzerindeki UV veya benzeri filtrelerin çıkartılması gerekir.
  • Lensinizde titreşim önleyici varsa, kapatın.
  • Ayna kilitlemeyi etkinleştirin (Mirror Lock- Up )
  • Makinanızın menüsündeki uzun pozlama gren giderme seçeneğini devre dışı bırakın.
  • Ölçüm modunu değerlendirmeli ölçüm moduna getirin.
  • İSO’yu 100’e getirin (çok uzun pozlama yapılacağından İSO 100 yeterli olacaktır). Daha fazla İSO grenlerin çok olmasına neden olur.
  • Makinayı manuel moda alın, eğer Bulb modu varsa da Bulb moduna getirin.
  • Tripodu sağlam bir yere yerleştirin, titrememesi gerekiyor. Aksi halde çekiminiz net olmaz. 

Hava Durumu ve Coğrafya :

Ay doğuş / batış takvimine bakıp ayın bu evreler dışındaki bir günü çekim günü seçmelisiniz. Ayın göründüğü durumlarda ışık çok sert olacağından fotoğrafta patlamalar meydana gelecektir, o nedenle ay var iken çekim yapılmamalı. 

Tek derdimiz çok bulutlu bir havanın olmaması ve gökyüzünde yıldızların görünmesi ( çok bulutlu ve yıldızların görünmediği bir havada çekim yapılmaz). Gündüz bütün gün çekim yapıldıysa makine ısınacaktır, o nedenle akşam dinlenme sırasında makinanın açık havada bırakılmasında fayda var. Sensörün biraz soğuması işimize yarayabilir.

Çekim yapılacak yer şehrin ışıklarından uzak bir yer olmalı, ayrıca kadrajda peribacası misali minik tepelerin olması kadrajı daha estetik kılacaktır. Fotoğrafçılar bu tarz çekimler için Frig Vadisi, Kapadokya gibi yerlerde kamp kurmaktalar.

Çekimi RAW formatında gerçekleştirirseniz , photoshopta çok daha iyi düzenlemeler yapabilirsiniz. Önerim; RAW + JPEG modunda çekim yapılmasıdır.

ARTIK YILDIZ ÇEKMEYE HAZIRIZ….

Kadraj ayarı için;

  • İSO: 1600/3200 

  • ENSTANTENE:  30 saniye

  • DİYAFRAM: 2,8/3,5 

ile tek bir çekim yapıp kadraj ayarlayın, kadraj iyi ise asıl pozlamaya geçebilirsiniz.

  • İSO: 100

  • ENSTANTANE: 25 dakika

  • DİYAFRAM:   4 ila 5,6 

bu ayarları yaptıktan sonra uzaktan kumandaya basıp çekimi başlatabilirsiniz. ( Bulb modunda olacağınız için süre insiyatifi de sizde olacak), dakika tutabilirsiniz tahminen 20/25 dakikalık tek poz yeterli olacaktır. Çekim bittiğinde yine uzaktan kumandanıza basarak deklanşöre basıp kapatmış olacaksınız.

 

Evet şimdi ikinci ve batarya bitmesi riskine karşı yapacağımız çekim tekniğinden bahsedelim;
Tüm herşey aynı ayarlarda ele alınmalı yalnızca çekim için bulb modu yerine 3-10 saniyelik uzun pozlamalar yapılmalı, tabi İSO ayarları da o oranda artırılmalı. 1600-6400 iso aralığı 1,4-5,6 arası diyafram değerleri veren lensler ile deneme çekimleri ile karar kılınmalı.
Peki nasıl çekeceğiz?
Eğer makinenizde -Aralıklı Çekim- menüsü varsa işiniz çok kolay, yoksa da üzülmeyin, uzaktan kumanda elinizde olsun, kablolu olması sizi makinenin yakınına bağlar ama uzaktan kumanda ile işiniz daha kolay. İnvolemeter de bir seçim, hem de çok güzel bir seçim. Kablolu kumandaya 50-100 TL vereceğinize İnvolemeter daha doğru bir tercih olacaktır. Hem kablolu uzaktan kumanda hem de zaman aralıklı çekim için kullanabileceğiniz bir cihaz çok işinize yarayacaktır. Kablosuz modelleri pek stabil çalışmıyor bilginize..
Şimdi gelelim matematiğe...Sizin için yıldız izleri oluşturacak kaç adet fotoğraf gerekecektir? 300 civarı fotoğrafın yeteceğini varsayalım.
300X5=1500 saniye çekim için, 300X5=1500 saniye de bekleme aralıkları için bir zaman ayıralım. Toplam 3000 saniye yani 3000/60=50 dakika yani yaklaşık bir saatlik bir zamana ihtiyacımız olacaktır.

Şimdi standart bir makineniz var ve 18-55 mm lensiniz ile bu işi nasıl yapacağınızı düşünüyorsunuz. Sıkmayın canınızı, bir tripot, dolu batarya ve boş bir SD kart da işinizi görür. Ama makinenin başında bir saat beklemeye razı olmalısınız.İşte reçeteniz;
Mod Manuel
ISO 1600
Lens 18 mm
Diyafram 3,5 F

Artık her çekimde makinenizi sarsmadan denklanşöre basmak size kalıyor. Sabır ile 300 defa aynı şeyi yapmanız gerekecek hazırsanız, başlayın..


İki teknik ile de elde edilen fotoğraflarınız var artık ilk teknikte -1- veya -2-, ikinci teknikte ise 300 fotoğraf.. Artık bilgisayarın başına geçmenin vakti geldi.

İlkinde Photoshop Camera RAW sizi büyülü bir fotoğrafı beğeninize sunacak. Editlemeye başlayabilirsiniz.

İkinci teknik için 300 fotoğrafı birleştirmemiz gerekecek. Bunun için;
Startrail programı size çok yardımcı olacaktır. İndireceğiniz adres https://www.startrails.de/Startrails.zip bu..
Sonrası programa 300 fotoğrafı gösterip bu fotoğrafları birleştirmesini beklemek. İşi bitince programın oluşturduğu tek bir fotoğrafı bilgisayarınıza kaydedip gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Kolay gelsin!!!