reviews2

HDR Fotoğraf

HDR Nedir? HDR Fotoğraf Çekmenin İncelikleri
Manzara fotoğrafları başta olmak üzere fotoğrafa sıklıkla kullanılan ve estetiği arttıran yöntemlerden birinden bahsedeceğiz bu yazımızda. Gök yüzündeki bulutların bulut olduğunu hissettiren HDR fotoğraf çekim yöntemini inceleyeceğiz. Hdr nedir, nasıl çekilir, ne işe yarar, hdr mod ne zaman kullanılır gibi sorulara yanıt arayacağız.
HDR Fotoğraf Nedir?
HDR İngilizce açılımı ‘high dynamic range’ olan, dilimizde ise ‘yüksek dinamik aralık’ olarak tercüme edilen bir tanımdır. Fotoğraf çekim tekniği olarak kullanıldığı gibi, ekran teknolojisi için de kullanılır.
HDR, fotoğrafta fazla ışık ve az ışıklı kısımlardan daha fazla veri alınabileceği anlamına gelir. Fotoğraf veya video çekerken normalden fazla patlak bölgeler ile normalden fazla karanlık alanlar oluşabilir. Hdr modu bu fazla ışıklı alanları kısar ve aynı zamanda fazla koyu alanları da açarak daha fazla detay seyredilebilecek fotoğraflar oluşmasını sağlar. Bunu yaparken de siyahları daha siyah beyazları daha beyaz olacak şekilde ortaya koyar. Kısaca HDR, görüntülerdeki parlaklık, renk ve kontrastı otomatik olarak dengelemeye yarar.
HDR modunda kamera (veya cep telefonu) çok kısa zaman zarfında en az 3 adet fotoğraf çeker. Birisi daza az pozlandırılmış, diğeri daha fazla pozlandırılmış ve üçüncüsü de normal şekilde pozlandırılmıştır. Kamera (veya cep telefonu) bu üç fotoğrafın içinden en ideal pozlandırılan kısımları otomatik olarak seçerek sonuç fotoğrafını oluşturur. Sonuç fotoğrafı yüksek kontrasta ve yüksek renk gamına sahiptir.
HDR Fotoğraf Oluşturma Yolları
HDR fotoğraf temelde iki şekilde oluşturulur. Birincisi makine veya cep telefonun otomatik HDR modu ile diğeri ise manüel olarak Photoshop gibi programlar kullanarak. Şimdi bunları kısaca açıklayalım.
1.. Kameranın HDR modu ile:
Fotoğraf makinesinin hdr modunu açmak gereklidir. Hdr modunun raw çekiminde aktif olmayacağını unutmamak gerekir. Fotoğraf makinesini sabit tutmaya özen gösterilmelidir. Kamera en az 2 (çoğunlukla 3) fotoğraf çekecektir. Çekilen fotoğraf sayısı bir çok marka ve model kamerada ayarlanabilir. Yine hdr modunda pozlama derecesini ortam ışığına göre ayarlamak faydalı olacaktır. Bazı kamera modelleri bu yaralara müsaade etmez. Pozlama ayarları değiştirilirken de +1 den +5 e kadar pozlama derecesi seçilebilmektedir. Ayar yükseldikçe koyuların açık çıkma durumunda artış olacaktır.
Manüel HDR oluşturma:
En kaliteli hdr fotoğrafları manüel olarak çekilip işlenen fotoğraflardır. Manüel yöntemde elden ayarlanarak pozlama telafisi ile -1, 0, ve +1 ayarlarında 3 farklı fotoğraf çekilir ve sonradan bu fotoğraflar bilgisayarda işlenerek hdr fotoğraf yapılır. Pozlama telafisi ilki -1 ile +1 arasında olmak zorunda da değildir, -5 ile +5 arasında istenilen aralıkta seçilebilir.
Manüel hdr de kameranın sabitlenmesi çok önemlidir. bu fotoğaflar üst üste bindirileceği için farklı kadrajlar alınmamalıdır, aynı kadraj alınmalıdır.
Manüel hdr de kullanılabilecek diğer bir yöntem de basamaklamadır. Basamaklama özelliği aktif edildiğinde fotoğraf farklı pozlamalarda 3 faklı fotoğraf çeker ve bu fotoğrafları saklar. Dolayısı ile bu fotoğraflar sonradan dijital müdahaleler ile hdr ‘ye çevrilebilir.
Manüel hdr de daha kaliteli sonuçlar almak için raw fotoğrafın nimetlerinden faydalanmak lazımdır. Raw da dinamik aralık çok daha geniş olacağından müdahale daha sahici olur. Bir de bu müdehalaleriden sonra hdr yapıldı mı fotoğraf tadından yenmez.
Photoshop (fotoşop) ta HDR Yapmak
Yukarıda bahsettiğimiz gibi fotoğraflar işlendikten sonra aynı sayfada üç fotoğrafta seçili halde iken dosya> otomatikleştirme > HDR pro ile birleştir sekmelerinden yapılır HDR işlemi.
Bir Fotoğrafı sonradan HDR yapmak
Fotoğraf makinesi ile hdr modunda çekilmemiş fotoğraflar kameranın bünyesindeki veya bilgisayarlardaki bir çok programla hdr oluşturmak üzere sonradan da işlenebilir. Bu programlar az önce bahsettiğimiz işlemlere benzer efektler yaparak fotoğrafta koyu yerleri açar ve açık yerleri ise koyulaştırır. Böylece daha zengin içerikli fotoğraf elde edilmeye çalışılır.

Bir fotoğrafı sonradan hdr yapmak ilk önce hdr halde çekmek ile aynı sonucu vermez. İlk hdr çekilen fotoğraflarda hdr efekti daha sağlıklı daha kaliteli sağlanabilmektedir. Sonradan hdr yapılan fotoğraflarda ise kalite oldukça düşük olacaktır. Yapılan işlem fotoğrafta belli olur. İlki gibi olmaz. İlki gibi olması için fotoğraf raw formatta çekilmeli ve sonradan düzenlenmedir. Böylece rawın nimetlerinden de faydalanılarak çok daha kaliteli hdr fotoğraflar elde edilebilir.
HDR Fotoğraf Ne Zaman, Nerelerde Kullanılır?
Hdr tekniğini her fotoğrafa uygulamak doğru sonuçlar vermez. Özellikle manzara fotoğraflarında çok sıklıkla kullanılır. Genellikle de çok bulutlu gök yüzü çekimleri için hdr biçilmiş kaftandır. Gün doğumu veya gün batımı gibi daha parlak veya daha koyu çıkma olasılığı olan fotoğraflar hdr ile bütünleşirse sonuçları harika olabilir. Hdr modu hız barındıran fotoğraflarda ise doğru sonuç vermeyebilir. Hızlı hareket eden fotoğrafları çekmek için kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
Çok bulutlu, gri tonların daha yaygın olduğu yer yer de mavinin aralardan seçilebildiği havalardaki gök yüzü fotoğraflarında HDR fotoğraf tekniği harikulade sonuçlar verir.
İleri fotoğraf tekniklerinde portre fotoğrafı işlemelerinde de hdr tekniği kullanılmaktadır. Yakın portrenin yüz hatlarını belirginleştirmek için hdr den yararlanılabilir.
HDR Çekiminde dikkat edilecekler:
Kameranın sabitlenmesi gerekir. Ardı ardına 3 poz çekileceği için kadraj farklılığı olmalıdır. Tripot kullanılmasını öneririz. Hareketli nesnelere hdr uygulanmaktan kaçınılmalıdır.
Televizyon ve Ekranlarda HDR
Fotoğraf konusunda bahsettiğimiz hdr ile ekran veya televizyonlar için bahsettiğimiz HDR özünde aynı durumu ifade etmektedir. Fakat ortaya çıkış şekilleri farklıdır. Televizyonlarda gelişen teknoloji ile koyu alanlar açılır, parlak alanlar ise koyulaştırılır. Bu olay otomatik olarak cihazın işlemcisi tarafından video için her bir kareye ardı ardına uygulanarak oluşturulur. Fotoğraftaki gibi üç farklı kareyi birleştirilerek elde edilmez. Tek kare üzerinden yapılır.
Televizyon veya ekranların HDR modunda gölgelerden ve parlak yerlerden normale göre daha fazla detay alınabilir. Renkler normale göre daha fazla ortaya çıkacak, siyah-beyaz geçişleri daha belirginleşecektir.
https://www.fotografmania.com/hdr-nedir-hdr-fotograf-cekmenin-incelikleri/