Pan Tekniği Nedir?
Pan Tekniği
Pan tekniğinin Püf Noktaları-Uygulanışı
Bu yazımda fotoğraf çekim tekniklerinden Pan tekniğinden bahsedeceğiz. Fotoğrafta Pan nedir, nasıl uygulanır, nelere dikkat edilmelidir, püf noktaları nelerdir, pan fotoğraf nasıl çekilir gibi sorular üzerinde duracağız.
Pan Fotoğraf Nedir?
Fotoğrafta Pan: hareket eden bir nesneyi hızına uygun bir hızda fotoğraf makinesinin görüşü doğrultusunda vizör den (ya da ekrandan) takip ederek uygun bir zamanda fotoğraflama tekniğidir. Bu yöntemle çekilen fotoğraflarda takip edilen nesne net çıkarken, arka planda yer alan tüm detaylar bulanık çıkacak ve böylece objemiz ön plana çıkacaktır. Arka plan hareket doğrultusunda çizgisel bulanıklık ile var edilerek de fotoğrafa farklı bir hava katılmış olunacaktır.
Pan tekniği çok zor bir yöntem olmamakla beraber dikkat edilecek birçok önemli noktası bulunmaktadır. Şimdi bu noktalara bir göz gezdirelim.
Fotoğrafçılıkta Pan Tekniğinin İncelikleri
**Öncelikle fotoğrafını çekeceğimiz objenin geliş durumuna göre önü açık uygun bir mevki seçmeliyiz. Obje ve takibini yaparken önümüze engel çıkmayacak bir mevki… Konumun çok Önemli olduğunu pan çektikçe hissedeceksiniz.
**Arka planın bulanık çıkması arzu edildiğinden enstantane hızı olabildiğince az tutulmalıdır. Kullanılan lense göre, çekilen objemizin de net çıkabileceği bir hız uygun olacaktır. Örneğin 35mm ya da 50mm gibi lensler ile 1/25 ya da 1/50 civarı bir hız yeterli olur. Fakat elinizde bir 300mm lens var ise 1/200 dahi zoraki yeterli olacaktır.
**Bizim için hız önemli olduğu için makinemizi hız kontrollü modda kullanmalıyız. Bu da ya tv- S ya da manüel mod olacaktır. Diğer modlar enstantaneyi otomatik atadığından PAN için kullanışsız olacaktır.
**Diyaframın bir miktar kısık olması gereklidir. Haraketli bir nesne çektiğimiz için net alan derinliğini fazla tutmamız gerekir. Diyaframın ortalama f8’lerde olması uygun olur. Diyafram kısıklığını iso yu göz önünde bulundurarak ayarlamaya çalışmalıyız. İSO değerini çok arttırmadan diyaframı uygun ayarda tutmalıyız. Örneğin f 11 İSO 200 uygun bir değer olabilir. Hatta İSO’yu minimum değerine çekebilmenin yolu varsa yapmak lazım.
PAN için EN Önemli Yardımc Ekipman: Tripod-Monopod
**Nispeten düşük perde hızında çekim yapılacağı için ve makine de hareket edeceği için oluşabilecek titreşimler fotoğrafa yansıyacaktır. Bu titreşimleri en aza indirmenin yolunu aramak lazım gelir. Tripod varsa kullanılmalıdır. Hatta bu tarz çekimlerde tripoddan ziyade monopod kullanmak daha yararlı olacaktır. Çünkü monopod da yatay döndürme, tek ayak olduğundan daha rahat olur. Tripod da ise kafayı oynar vaziyette kullanarak objeyi takip edebiliriz. Eğer elde çekim yapacak isek de ayaklarımızı sağlam basmalı, makine ve lensi iki elimizle sıkıca kavramalı ve belimizden dönme hareketli yaparak çekimi gerçekleştirmeliyiz.
**Varsa titreşim engelleyicili lens ve makine kullanmak çok faydalı olacaktır. İstenmeyen titreşimlerin oluşmasını engellemek için en kullanışlı yöntemlerin başında titreşim engelleme sistemleri gelir. Günümüzde artık fotoğraf makinelerinde sensörden titreşim engelleme sistemleri vardır. Dolayısı ile lense bağlı kalmaksızın titreşim azaltılabilir.
Pan Tekniğinde Zorlanılan En Önemli Durum: NETLEME
** Fotoğrafta Pan tekniğinde en çok yapılan hatalar netlemenin ayarlanamaması ile ilgili olanlardır. Netleme işi, bu tekniğin en zor taraflarından birisidir. Çünkü objeyi takibe aldığımız an ile çektiğimiz anda, obje yer değiştirmiştir ve tekrar tekrar netleme alabilecek zaman yoktur. Makinenizin AF-C konumunda nesneyi takip edebilecek netleme fonksiyonuna geçilmelidir. Böylece makine yarım deklanşör ile nesneye kitlendiğinde çekim yapılana kadar netlemeyi sağlayacaktır. Fakat hatırlatmak isterim çok hızlı objeler için giriş seviyesi makinelerin takip yeteneği yetersiz kalabilir.
**Netlemeyi doğru yapabilmenin diğer bir yolu da lensi manüel olarak kullanmaktır. Fakat bu yöntem manuel kullanmayan (kullanamayan) arkadaşlar için çok zor olabilir ve netlemeyi kaçırmaya yol açabilir. Çekimden önce netlik halkasının hassasiyeti test edilmeli, bu hassasiyete uygun olarak obje takip edilmeli ve çekim gerçekleştirilmelidir.
Netleme için Çok kullanışlı bir yöntem:
Lensi manuel moda alın. Objeyi nerede çekeceğinizi önceden kararlaştırıp o noktaya önceden netlik alın. Bir daha netleme halkası ile uğraşmaya gerek yok. Vizörden objeyi takip edin ve önceden belirlediğiniz bölgeye geldiğinde çekimi gerçekleştirin. Diyafram yeterince kısık ise alan derinliği de fazlasıyla yeterli olur. Güzel bir kare yakalayacağınıza eminim.
***Makine ayarlarından tekli çekimi değil de çoklu çekimi kullanmak da her zaman fayda olacaktır. Kimi çekimlerin tekrarı olmayabilir ve dikkat edilmeyen bir sebepten dolayı kompozisyon bir anda gelip geçiverir. Çektiğiniz tek kare de hatalı olabilir. Dolayısı ile ardışık çekimlerden biri bile hatasız olsa günü kurtarabilir.
**Pan tekniğini tek seferde başarmak mucize yaratmak gibi bir şeydir. En güzeli için birçok çekim gerçekleştirmeniz gerekebilir. Yılmadan usanmadan zaman ayırmak tekrar tekrar çekim yapmak gerekir. Farklı mekânlarda farklı kompozisyonlar ile fırsat buldukça deneyin. Her seferinde çok kaliteli çekim çıkmasını da beklemeyin. Ama alıştıktan sonra çok güzel fotoğraflar çıkarabileceğinizi de unutmayın.
Hareketli Pan Tekniği
Bu yazımda bir de benim Hareketli Pan dediğim bir yöntemden bahsedeyim. Bu yöntem yukarıda anlattığım kadar teferruatlı da değildir. Bu yöntemde hareketli olan obje ile birlikte aynı yönde aynı doğrultuda siz de hareket etmelisiniz. Örneğin bir motosiklet ve sürücüsünü çekmek için ona yakın bir hızda onunla aynı istikamette hareket etmelisiniz. Dolayısı ile siz de bir araca binmelisiniz ve şoför siz olmamalısınız . J Ayrıca enstantane diyafram falan da ayarlamanıza gerek bile yok. Otomatik netleme ile netleyin ve çoklu çekim ile çekimi tamamlayın. Çok yüksek perde hızı olmadığı müddetçe çekim başarılı olur. Bu tarz yöntemle çekilen fotoğraflar çok daha fazla başarılı olmaktadır. Örneğin 500T otobusunde giderken yanda aynı istikamete giden diğer bir otobüsteki yolcuyu çekerseniz bahsetmeye çalıştığım yönteme örnek olacaktır.
**En iyi pan çekebileceğiniz diğer bir nokta da dönel kavşaklardır. Merkeze veya merkeze yakın bir dönel kavşaktan inanılmaz PAN fotoğrafları çıkarabilirsiniz. Dönel kavşaklarda objeler hareket ederken, çoğunlukla merkeze olan uzaklıklar değişmez. Dolayısı ile lensiniz ile tek seferde ölçeceğiniz alan derinliği mesafesinden çıkmadan ve fazladan ayar yapmadan çekimlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Işığınız Kaliteli olsun.
https://www.fotografmania.com/fotografcilikta-pan-teknigi-nedir/