Işıkla Boyama
Işıkla Boyama Tekniği
Işıkla Boyama Nedir? Nasıl Yapılır? Ayarları Nelerdir?
Işıkla çizilmiş farklı farklı desenler hepimizin hoşuna gidiyor değil mi? Duvara lazer ile ışık yazıları yazmak da… Bahsettiğimiz olaya fotoğrafçılıkta ışıkla boyama diyoruz. Bu yazımızda ışıkla boyamanın ne demek olduğunu, nasıl yapıldığını, neler kullanıldığını, makinenin hangi ayarlarda olması gerektiğini anlatacağız.
Işıkla boyama nedir?
Esasında en basit anımı ile ‘basit bir ışık kaynağının hareket etmesinin fotoğraflanmasıdır’. Bu tekniğe ayrıca ‘ışıkla boyama performans sanatı ‘da denilmektedir. Işık kaynağı uzun pozlama dediğimiz uzun süreli çekimler ile fotoğraflanır. Böylece ışık kaynağının yaptığı her hareket fotoğrafa yansımış olacaktır.
Kamera ayarlanıp çekime başlandıktan sonra ışık kaynağı kadrajın içinde dolaştırılır. Bu dolaştırma sonucunda ışık sürekli yer değiştirilir. Fotoğraf çekimi uzun süreceği için her gezdiği nokta fotoğrafta çıkacaktır. Ve ışık kaynağının her hareketi fotoğraflara yansıyacaktır. Anlamsız şekillerde çekilebilir anlam ifadeler veya biçimler de çekilebilir. Örneğin aşağıdaki fotoğraflar gibi.
Işıkla boyama tekniğinde sadece hareket eden ışık kaynağını fotoğraflayabileceğiniz gibi ortamdan da yararlanarak farklı fotoğraf kompozisyonları ortaya çıkarabilirsiniz. İlk zamanlar deneysel olarak birkaç farklı çalışma yapılsa da sonraları artık yaratıcılık ön plan çıkacak ve farklı kompozisyonlar ortaya konulacaktır.
Işıkla Boyama Nasıl Yapılır?
Öncelikle lazım olacak birkaç ekipman var; bunların ne oldukalrını yazalım.
1. S veya M moduna sahip fotoğraf makinesi veya cep telefonu.
2. Sabitlemek için tripod
3. Işık kaynakları
Fotoğraf makinesi ve tripod konusu herkesin malumu. Profesyonel çekim ayarı olan cep telefonları ile bile ışıkla boyama yapılabilir. Işık kaynaklarını da kısaca açıklayalım. Kaliteli ışıkla boyama yapabilmek için noktasal veya noktasala yakın ışık kaynakları tercih edilmelidir. Örneğin lazerler, LED ışıldaklar, çoklu ledler veya renkli ledler ışık kaynakları olarak kullanılabilir. Ampul gibi nispeten daha büyük ışık kaynakları ile boyama yapmak çok daha zordur. Led ışıkları tavsiye ederim. Tekli veya çoklu çizgi halinde olanlar ile farklı farklı kompozisyonlar oluşturulabilir.
Işıkla Boyamada Fotoğraf Makinesi Ayarları ve Tavsiyeler
Makineyi tripoda sağlamca tutturduğunuzdan ve tripodu da sağlamca sabitlediğinizden emin olun. Kapalı ortamlarda tripodlar pek sorun olmaz fakat özellikle açık havada zaman zaman sorun çıkartabilir. Esen bir rüzgârcıklardan etkilenebilirle mesela.
Çekim modlarından Enstantane öncelikli (S modu) ya da tam Manüel modu kullanmalıyız. Daha çok M modunu tavsiye ederim zira hiç Enstantane öncelikli yani S modunu kullanmadım; hep M modunda çekim yaptım.
Işıkla boyama tekniğinde süre çok önemlidir. Kompozisyonu ne kadar sürede boyayabileceğinizi düşünüyorsanız o kadar süre ayarlamalısınız. Mesela aşağıdaki boyamayı ben 13 sn de yapacağımı düşündüğümden dolayı için kamera zamanını 13 sn olarak ayarlamıştım. Farklı kompozisyonlarda ihtiyaç olacak süre kadar ayarlama yapabilir. Bu arada yani başlayanlar için kıssaca bahsedeyim. Ayarladığımız zaman dilimi fotoğrafı oluşturmak için geçen süreyi ifade eder. Normal çekimlerde süre çok hızlı olduğundan uzun süreler yadırganabilir, ama sonuç sizi mutlu edecektir.
Diyafram orta kısıklıkta olması uygun olur. Örneğin f8 veya f11 gibi. Diyaframı çok açmamak lazım zira alan derinliği sığalaşırsa fotoğraf net çıkmaz. Durduk yere iş almamak için orta kısık diyaframlar tercih edilebilir.
İso değeri ise en düşükte durabilir. Keskinliği direk etkilediği için ihtiyaç olmadığı zamanlarda en düşük değerde tutmakta fayda var. Örneğin 100 veya 150 iso uygun olur.
Işıkla boyama tekniğinde Önemli Noktalar
Önemli ayarlamalardan biride netlemedir. Işıkla boyamada genelde sorunlar netlik kaçmasından çıkar. Bunu engellemek için lensi otomatik netlemeden çıkarıp manüel netlemeye almak gerekir. Manüel netleme ile ortam aydınlatılabiliyor ise çekime başlamadan önce netlik alıp öyle ortamı karartabiliriz. Oramı aydınlatma gibi bir şansımız yoksa netlik alınacak uzaklıktaki bir nesneyi aydınlatarak netleme yapabiliriz.
Yine dikkat edilecek başak bir mesele de titreşim engelleme sistemlerinin kapalı olmasıdır. Gövde üzerinde veya lesn üzerinde titreşim engelleme var ise tripod kullanacağımızdan ötürü kapatmalıyız. Tripottaki kameranın titreşim engelleme sisteminin yararı değil zararı olur.
Tavsiye edebileceğim diğer önemli ayarlama ise kumanda ile çekimdir. Fotoğraf çekimini uzaktan kumanda ile yaparsanız deklanşöre basarken oluşacak titreme fotoğraflara yansımaz. Eğer kumanda yok ise kameranın zaman ertelemeli çekim özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin 10 sn ayarı yaparı çekim yapabilirsiniz.
Boyama yaparken boyayan arkadaşın kameranın görüş alnını kapatmadığından emin olun. Aksi takdirde çok güzel yaptığını sandığınız fotoğrafı tekrar tekrar çekmek zorunda kalırsınız.
Işıklı boyamada ışığı tutan işinin fotoğrafta çıkmaması gerekir. Bunun için bu kişi hızlı hareket etmek zorundadır. Durursa ışığın gücü yüzüne vs yansıyabilir ve fotoğrafta çıkmasına neden olur. Aynı şekilde tuttuğu ışığa çok yakın durmamalıdır. Yansıyan ışık olursa yine fotoğrafta gözükecektir.
Bir de kameraya asla ışık kaynağını doğrudan tutmayın.
Işıkla Boyamada Farklı Teknikler
Işıkla boyama tekniğini temeli basit olsa da zaman içinde farklı farklı tekniklerde gelişmiştir. Bunlardan aklıma gelen birkaçını yazıp örneklendirmeye çalışacağım.
1. Teknik: sabit bir noktasal ışık kaynağı ile ister boş duvar isterseniz kendi oluşturacağınız bir kompozisyonun etrasını boyamak. Buna birçok örnek verilebilir. En basit ışıklı boyama tekniklerinden biridir. Pablo Picasso da 1950 li yıllarda bu teknikle bazı çalışmalar yapmıştır.
2. Teknik: çizgisel ışık kaynağı ile farklı şekil veya kompozisyonlar oluşturmak. En fazla görsel zevkin olduğu Işıklı boyama yöntemlerindendir. Tek renk veya farklı renkler verebilen çizgi şeklideki ya da noktalı çizgi şeklideki ışıkla desenler ve şekiller çizilebilir. Örneğin Julien Breton adındaki hat sanatçınsın yaptıkları inanılmaz güzeldir.
3. Yöntem: Işık kaynağı yerine cam yünü gibi çıtlayarak yanan ürünler kullanmak. Cam yünü nispeten uzun yanar ve yanarken de etrafın çıtlıklar atar. Bir de elinde bu cam yününe şekil veren biri varsa çok başka ışıklı boyama kompozisyonları ortaya çıkacaktır.
4. Teknik: Janne Pervianen adındaki sanatçı çizgisel ışık kaynağı kullanarak kadraja aldığı her şeyin üzerinden bu ışık kaynağı ile yakından geçmek kaydı ile 3 boyutlu ortamlar oluşturmuştur.
Pervianen noktasal veya nokta çizgisel ışık kaynakları kullanarak ortamın tamamını boyamıştır. Ortamın tamamını gezmek çok zaman alır. Bazı fotoğrafları oluşturmak için 1 saate yakın ışık boyaması yaptığı olmuştur. Bu tarz çalışmalarına da ışık topolojisi demektedir.
5. Teknik: ortamın tamamını noktasal olmayan nispeten daha geniş bir ışı kaynağı ile boyamak. Daha büyük ışık kaynağı az önceki yöntemde olduğu gibi çizgilerin oluşmasına engel olur. Ortamda bulunan nesnelere yakın gezilerek boyama yapılır. Yaklaşık 10-20 cm yakından boyama yapılır. Bu teknikte ortamda dalgalı ışıklandırılmış görseller oluşur. Kadrajda ki herhangi bir nesnenin bir kısmı biraz daha parlak bir kısmı biraz daha karanlık olacaktır. Fotoğrafa güzellik katan da budur aslında. Sadece bir obje için yapılabildiği gibi ortamın tamamı için de yapılabilir. Zamanlama açısından uzun sürebilmektedir. Fotoğrafta insan olacaksa kımıldamadan durmak zorundadır. Özellikle kedisi ışıkla boyanırken.
6. Teknik: Objenin tamamının etrafını sert bir ışıkla boyamak. Burada amaç objeyi hatları ile boyayarak ortaya çıkarmaktır. Ortamla ilgilenilemez. Sadece objeye odaklanılır ve etrafı noktasal fakat biraz daha güçlü ışık kaynağı ile turlanır.
7. Teknik: Sistematik hareket yapan bir makineye ışık bağlamak. Örneğin matkabın ucuna maytap takmak. Yanan bir maytap matkaba takarak döndürülür ve kompozisyondaki başka hareket etme eğiliminde olan nesnenin devamı oluşacak şekilde efekt verilir. Sadece matkapla değil kitapla telefonla vs aklınıza gelebilecek her şeyle denenebilir.
Bu nesnelerin etrafına aralıklı Led döşeyip hareketi tamamladığınızda harika hareket hissi veren fotoğraflar oluşmaktadır. Barcelona’lı Jordi Koalitic isimli fotoğraf sanatçısının aşağıda birkaç örneği var.
8. Teknik: Daha çok yıldız pozlama ile birlikte kullanılır. Samanyolu pozlanırken kadraja giren eski ev, ağaç veya çadır gibi nispeten daha büyük nesneler fener gibi sert ışık kaynakları ile aydınlatılır. Burada önemli olan aydınlatılan nesnenin karanlıkta kalmaması kadraja dahil edilmesidir. Farklı bir etki istenmez. Nesnenin aydınlatılıp orada olduğunu hissettirerek kompozisyon daha güçlendirilir.
9. Teknik: Bir zum lens ile şehrin ışıklarını vs kaydırmak. Zum in zum out tekniği ile yapılan bir nevi ışıkla boyamadır. Işık kaynaklarına müdahale edilmez. Zum out uzaklaşma ile uzun çekim esnasında şıkla boyanmış olur. Aşağıda basit bir örneğini verdim. Kafa yorulursa harika kompozisyonlar çıkarılabilir.
https://www.fotografmania.com/isikla-boyama-nedir-nasil-yapilir-ayarlari-nelerdir/