reviews2

Shutter Speed

Yüksek-Hızlı Fotoğrafçılık Nasıl Yapılır

Yüksek-hızlı fotoğrafçılık, bir balonun patlaması ya da suyun sıçraması gibi, çıplak gözle göremeyeceğimiz çok kısa zaman dilimlerinde gerçekleşen eylemleri yakalamamızı sağlar.

Bu fotoğrafçılık dalı, diğer fotoğrafçılık dallarından farklıdır, çünkü hareketi dondurmak için neredeyse saniyenin 1/20,000'i bir pozlama süresi kullanmak gerekir. Çoğu DSLR'de bu kadar hızlı bir perde hızı kullanılabilir değildir, öyleyse bu fotoğrafları nasıl çekebilirsiniz? Bu makalede yüksek-hızlı fotoğrafçılığın nasıl yapılacağını açıklayacağım.

Hangi kameraya ve lense ihtiyacınız vardır?
İlk olarak yüksek-hızlı fotoğrafçılık için gerekli ekipmandan bahsedelim. Elbette, bir DSLR'ye ihtiyacınız olacak ve iyi haber şu ki herhangi bir DSLR işinizi görecektir. Elle ayarlama yapılabilen herhangi bir kameraya sahipseniz, onlar da iyi sonuçlar verecektir. İkinci ekipmanımız lenstir ve o da kamera gibi, herhangi biri işinizi görecektir. Ben su yapıları gibi yakın çekimler için 100mm makro lens ve balon çekimleri için 24-105mm zum lens kullanıyorum.

Lenslerle ilgili ihtiyacınız olan tek şey, odak uzaklığınızın yeteri kadar uzun olmasıdır, böylece kamera ile konu arasında ekipmanınızı renklerden ve su sıçramalarından koruyabilmek için yeterli mesafeyi elde edebilirsiniz. 100 makro lensin 1:1 büyütme oranında en iyi sonucu verdiğini fark ettim, bu sayede çerçeveyi konu ile doldurabiliyordum. 100mm'lik lensin odak uzaklığı nedeni ile konudan da yeteri kadar uzakta durabilirsiniz.

Diğer gerekli ekipmanlar
Daha sonra, birçok flaşa ihtiyacınız olacaktır. Bazı çekimlerde, dört ayrı flaş kullandığım oldu. Bir sonraki ihtiyacımız, bir üçayaktır, çünkü art arda birçok çekim yapmanız gerekebilecektir; böyle bir durumda da kameranın sabit durmasını istersiniz. Deklanşörü tetiklemek için bir uzaktan kumanda kullanmak da işinizi kolaylaştıracaktır.

Sabırlı olmak
Fotoğrafçılığın bu dalında çok fazla deneme yapmak ve bolca sabır ihtiyacınız olan şeylerdir. Bazen yüzlerce fotoğraf çekersiniz ve hiçbiri güzel çıkmaz, ve sizde bu işin sizin harcınız olmadığını düşünürsünüz. Ancak, asla bırakmayın, daha fazla deneme ve sabır ile beklediğiniz sonuçlarla kolaylıkla ulaşırsınız.

Ben, bir su damlasının fotoğrafını çekebilmek için 3 ay ve 3,000 fotoğraf çekimi gerçekleştirerek başarılı ilk sonucuma ulaşabilmiştim. Nihayet, her şeyi kendim için daha kolay bir hale getiren bir ipucu keşfettim. Bunu, makalemizin sonraki bölümlerinde sizinle paylaşacağım, bu nedenle, okumaya devam edin.

Bir yardımcı ile çalışın
Aynı anda birçok iş yapmak zorunda kalacağınız için, bir yardımcı ile çalışmanızda fayda vardır, çünkü aynı anda her şeyin üstesinden gelemezsiniz. Ayrıca, çekimden sonra da ortalık darmadağın olacaktır, bunu tek başına temizlemek çok sıkıcı olacaktır.

Kamera Ayarları
Kamera ayarlarına geçmeden önce, sizi şok edici bir gerçekle yüzleştirmeliyim. Buna hazır mısınız? Peki, yüksek-hızlı fotoğrafçılıkta hangi kamera ayarını kullandığınızın bir önemi yoktur. Aslında, bazı fotoğraflar saniyenin sadece 1/10'u ile çekilebilir.

Ne, aklımı mı kaçırdım? Yukarıda 1/20,000 saniye gibi bir perde hızı kullanmanın hareketi dondurmak için gerekli olduğunu söylemiştim, şimdi ise perde hızının bir önemi yok diyorum. Rahatlayın, her şeyi açıklayacağım.

Bu fotoğrafçılık dalında, genellikle bir karanlık odada sığ bir diyafram ve bulb modunu kullanırız. Örtücüyü açarız ve pozlamanın doğru bir şekilde yapılabilmesi için flaşı patlatırız. Bu noktada, perde hızının 1/10 ya da 1/250 olmasının hiçbir önemi yok,, çünkü pozlama zamanı flaşın patladığı an (flaş süresi boyunca) olacaktır.

Gerekli kamera ayarları:
Kamera modu: Bulb
Diyafram: f/11 - f/16
ISO: 100 - 400
Odaklama: Elle
Flaş: Mümkün olan en düşük güç ayarında
Neden flaşı mümkün olan en düşük güç ayarında kullanmalıyız? Çünkü bu size en kısa flaş süresini verecektir. Flaşı tam güçte kullanmaya kalkarsanız flaş süresi 1/1,000 saniye civarında olacaktır. Fakat 1/128 güçte kullanırsanız, flaş süresi 1/35,000 saniye gibi bir saniyeye düşecektir; böylece nesne tamamıyla donmuş olacaktır.

İş akışı
Kamerayı üçayağa takın ve uzaktan kumandayı bağlayın. Mümkün olan en düşük ISO'yu seçin, ve sadece flaş gücü yetersiz kaldığında artırın. Daha sonra, diyaframı f/11-f/16 arasında bir değere çekin, ell netleme yapın ve kamerayı bırakın. Bu sırada, bir kişiyi siz işaret verdiğinizde deklanşöre basması ve flaş patladığı anda bırakması için eğitmelisiniz.

Sizin işiniz bir elle eylemi gerçekleştirmek (balonu patlatmak, suya damla damlatmak gibi) ver diğer elinizle mükemmel anda flaşı patlatmaktır. Bu süreci isabetli olarak gerçekleştirmek için, samimi olmak gerekirse, biraz deneyime ihtiyacınız olacaktır.

Önemli noktalar
Karanlık odada çekim: Her zaman karanlık odada çekim yapmanız gerekiyor, çünkü bulb modu kullanacaksınız ve perde hızınız bazı durumlarda 1/10 ya da 1/5 saniye gibi değerlere düşecektir. Bu nedenle, eğer odada parlak bir ışık kaynağı bulunursa, bu çekiminizi etkileyecektir. Odada sadece oda içindekileri görmenize yetecek düşük güçlü ışık kaynakları bulundurmanız gerekecektir.

Kısık diyafram: Her zaman f/11 - f/16 arasında bir diyafram ile çekim yapın, böylece çekim içindeki her şeyi keskin çıkaracak bir alan derinliği elde edebileceksiniz. Ayrıca, kısık bir diyafram kullanıldığında ortam ışığı çekime çok fazla etki edemeyecektir.

Elle netleme: Karanlıkta çoğu kamera otomatik odaklama yapamayacağı için elle netleme yapmanız gerekecektir, aksi takdirde kamera odaklama yapmaya çalışırken çekim fırsatını kaçırırsınız.

Flaşlar: Flaştaki en düşük gücü ve bağlılık modunu kullanın, böylece, tüm flaşları etkinleştirmek için birbirine kablolarla bağlamanız gerekmez. Bağlılık modunda siz sadece ana flaşı ateşlersiniz, diğer flaşlar otomatik olarak patlar.

Sır
Şimdi, arkanıza yaslanın ve rahatlayın, çünkü size yüksek-hızlı fotoğrafçılığı çok kolay bir şekilde yapabilmenizi sağlayacak bir ipucundan bahsedeceğim. İsabetli çekim yapma olasılığınız da artacak. Hazır mısınız?

Sırrımız, kameranızdaki sürekli çekim modunu kullanmanızdır. Kamerayı yüksek-hızlı sürekli çekim moduna alın. Kamerayı maunel moda getirin ve perde hızını 1/125 saniye olacak şekilde belirleyin. Ayrıca, ana flaşı kameraya bağlamanız gerekecek, böylece kamera ile eşzamanlı olarak ateşlenecektir.

Siz deklanşöre bastığınızda kamera çekim yapmaya başlayacak ve siz deklanşörü serbest bırakana kadar çekime devam edilecektir. Kamera modelinize bağlı olarak, saniyede 10 kareye kadar çekim yapabilirsiniz.

Bir elinizle deklanşörü kullanırken diğer elinizle eylemi gerçekleştirin. Eylem bittiğinde dekşanşörü serbest bırakın. Bu ipucunu kullanarak 5-6 denemede bile mükemmel çekimi gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç
Yüksek-hızlı fotoğrafçılık eğlence doludur. Mükemmel çekimi elde etmek zahmetli olabilir. Yine de, bırakmayın, beğendiğiniz sonucu elde edene kadar denemeye devam edin.

https://amatordenprofesyonele.blogspot.com/2019/01/yuksek-hizli-fotografcilik-nasil.html