Kar Fotoğrafları
Kar Fotoğrafları
Kış Mevsiminde Fotoğraf Çekmenin 7 Tekniği
Kış mevsimi, fotoğrafçılar için doğanın kartpostal gibi olduğu zamanlardan biridir. Beyazın yüzlerce tonunu barındıran kış mevsiminde fotoğraf çekmek zorlu olsa da bu durum fotoğrafçılar için tam bir tutkudur. Günün erken saatlerinde yollara düşmek, güneş ışınlarının kar üzerindeki renklerine şahit olmak muhteşem bir duygudur.
Kış mevsiminde fotoğraf çekme teknikleri diğer mevsimlerde kullanılacak olan tekniklerden farklıdır. Öncelikli olarak güneşin sabah 8 gibi belirginleştiğini ve akşam 4 gibi gözden kaybolduğunu bilerek yola çıkmak gerekir. Ayrıca kış mevsiminde makinenizi korumanın zor olması da dikkat etmeniz gereken hususlardandır. Elektronik aletlerin düşmanı olan soğuk havalar fotoğraf makinenizin bozulmasına da neden olabilir.
Kış mevsiminde fotoğraf çekerken bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise batarya ve pillerinizi kullanmadığınız zamanlarda sıcak yerde muhafaza etmeniz gerektiğidir. Soğuk hava koşullarında pillerinizin çok çabuk tükeneceğini unutmayın. Bu hususlara dikkat ettikten sonra etkileyici kış fotoğrafları çekmek için yollara düşebilirsiniz. İşinize yarayacak kış fotoğrafı çekme teknikleri:
1-Kar manzarasını es geçmeyin.
Bu zamana kadar tüm fotoğrafçılar kar manzarası çekti diyerek karşınıza çıkan muhteşem kareleri es geçmeyin. Karın ilk yağdığı ve hiç bozulmadan sizi beklediği halini kaçırmayın. Gün ışığının en parlak olduğu zamanda kompozisyonunuzu oluşturun ve çekiminizi yapın. Düşük pozlamayı telefi etmek için de +2 stop pozlama telafisini kullanın.
2-Polarize filtre kullanın.
Güneşli bir kış gününde kış fotoğrafı çekmek zor olabilir. Bu nedenle polarize filtre kullanmanız avantaj yaratacaktır. Karın üzerinden yansıyan güneş ışınlarının fotoğrafınızda patlamaya neden olmaması için istediğiniz efekti elde edene kadar polarize filtreyi döndürebilirsiniz.
3-Buz saçaklarını çekin.
Kış mevsiminin en güzel görüntülerinden biri çatılardan, su borularından ya da ağaçların dallarından sarkan buz saçaklarıdır. Kış fotoğrafı nasıl çekilir diyenlere bu muhteşem görüntüleri ölümsüzleştirmelerini önerebiliriz. Bu saçaklarla birlikte arka planda kalan manzarayı da sahneye dâhil edebilirsiniz. Geniş açılı lensleriniz ile buzlara yakın plan da yapabilirsiniz.
4-Siyah beyaz gücü kullanın.
Kış manzaraları genel olarak beyaz rengin hakimiyetindedir. Ancak kış fotoğrafı çekme tekniği olarak siyah – beyaz kullanılabilir. Dağlar ya da ağaçlara, karanlık ve kasvetli görünüm verecek siyah renkler kullanılabilir. Kontrastı arttırarak siyah ve beyaz rengin kombinasyonunu gerçekleştirebilirsiniz.
5-Doğru ışık
Kış mevsiminde fotoğraf çekme teknikleri açısından baktığımızda ışığın kalitesinin fotoğraflarımızda en etkileyici unsur olduğunu söyleyebiliriz. Kış mevsiminde renk sıcaklığı, güneşin çok fazla yükselmemesi nedeniyle düşüktür. Dolayısıyla gölgeler de uzun ve zayıftır. Eğer güneşli bir kış havası varsa gün boyu fotoğraf çekerek dilediğiniz gibi kareler yakalayabilirsiniz.
6-Şelaleleri unutmayın.
Kış mevsiminin en güzel görüntülerinden biri de donmuş şelalelerdir. Kış mevsiminde fotoğraf çekme amacınızı donmuş şelaleler ile gerçekleştirebilirsiniz. Buz sarkıtlarını ve şelalenin çukur olduğu alandaki muhteşem görüntüleri fotoğraflayabilirsiniz. Manzarayı da fotoğrafınıza dahil ederek dikkat çekici bir kış fotoğrafı yakalayabilirsiniz.
7-Ön planı boş bırakmayın.
Kış fotoğrafları genellikle bembeyaz bir görüntüden ibaret olduğu için ön planımız boş kalabilir. Ancak yaratıcı bir fotoğrafçı iseniz; kardaki ayak izlerine, buz şekillerine ve etrafından su akan kayalıklara özellikle dikkat edin. Bakış açınızı değiştirin ve fotoğrafınızı süslemeye çalışın.
Kış mevsiminde fotoğraf çekme teknikleri önerilerimizle kendi tarzınızı birleştirin ve ortaya harika kış fotoğrafları çıkarın. Doğanın sunduğu muhteşem nimetten yararlanın…
https://www.fotolifeakademi.com/kis-mevsiminde-fotograf-cekme-teknikleri/