reviews2

Manzara Fotoğrafçılığı

Manzara Fotoğrafçılığı

Manzara ve Doğa Fotoğrafçısı Olmak İsteyenlere Mesleğin Sırları Doğa, fotoğrafçılar için eşsiz bir albümdür. Manzara ve doğa fotoğrafçılığı için şahane atmosferler ve görüntüler ortaya çıkarır. Ne yapmak istediğini bilen fotoğrafçılar bu görüntüleri profesyonelce değerlendirebilirler.

Manzara ve doğa fotoğrafçılığı mesleğine ise yeni yeni gönül verenler deneyimli fotoğrafçıların önerilerine ihtiyaç duyabilirler. Çünkü doğa ani değişkenleri ile umulmadık sonuçlarla karşılaşmaya neden olabilir. Manzara ve doğa fotoğrafı çekim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve mesleğe nereden başlayacaklarını öğrenmek isteyenler için önerilerimiz:

Araştırmanızı iyi yapın.

Doğa fotoğrafçılığı ve manzara fotoğraf çekimi aniden ortaya çıkan görüntülerle anlam kazanır. Daha doğrusu şans eseri muhteşem fotoğraf kareleri çekilir. Bu nedenle fotoğraf çekmeyi düşündüğünüz yerin size her zaman böyle muhteşem kareler bahşetmeyeceğini tahmin ederek hazırlığınızı iyi yapın. Mekanı daha önce görün ve nerelerden fotoğraf çekebileceğinizi az çok planlayın. Özellikle de ışığın istediğiniz fotoğrafı çekmede yardımcı olup olmayacağını iyi gözlemleyin.

Hava şartlarını göz önünde bulundurun.

Manzara fotoğrafçılığı ve doğa fotoğrafçılığı için en önemli konulardan biri de hava şartlarıdır. Hava durumuna göre çekim yapabilmek için birkaç günlük sıcaklık değerlerini öğrenin. Hava durumuna göre kalın ve ince giyinin. Soğuk havalarda çekim yapacaksanız mutlaka eldivenlerinizi yanınızda bulundurun. Yürüyüş ayakkabılarınızı da giymeyi ihmal etmeyin.

Tripod kullanın.

Manzara fotoğrafı çekim teknikleri açısından tripod kullanmak oldukça önemlidir. Düşük objektif hızları ve ISO’larla baş etmenizi sağlayan tripodlar alan derinliği oluştururken de yardımcı olurlar. Makinenizi sabit tutan tripodlar manzara fotoğraf çekimi için her durumda kurtarıcıdırlar.

İyi bir lens seçin.

Doğa fotoğraf çekim teknikleri iyi bir lens seçmenizi de beraberinde getirir. Manzarayı daha etkileyici çekmenize olanak tanıyan lenslerle istediğiniz gibi bir görüntüyü kareye sığdırabilirsiniz. Full frame sensörler için 17-200/300 mm zoom triosu, APS-C sensöre sahip gövdeler için 10 – 200 mm’lik aralık yeterlidir. Lensinizi kaliteli seçerseniz doğa fotoğrafçılığı konusunda daha hızlı uzmanlaşırsınız. Fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinizden doğru lens seçimi için destek alabilirsiniz.

Doğa fotoğrafçılığı

Filtre kullanmayı ihmal etmeyin.

Manzara fotoğrafçılığı için filtre kullanmak gerekir. Polarize filtreler parıltıları ve yansımaları azaltmayı sağlar. Grad filtreler de gökyüzünün yumuşamasını sağlayacağı için manzara fotoğraf çekimleri açısından birebirdir. Uzun pozlandırmalar içinse on-stop ND filtresi yararlı olacaktır. Hareket halinde olan manzara görüntülerini böylece sabitleyebilirsiniz.

1/3 kuralını unutmayın.

Manzara ve doğa fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz üçte bir kuralıdır. Manzarayı 9 eşit parçaya bölerek çekiminizin üçte birini gökyüzü, üçte ikisini yeryüzü olarak ayırın. Dolayısıyla oranlı ve dengeli bir fotoğraf karesi yakalayın.

Ön planı etkili kullanın.

Doğa fotoğrafı çekim teknikleri genellikle anı bekleyerek en iyi ışığı yakalamak üzerine kuruludur. Ancak iyi bir ön plan uzun bir bekleme sürecinden sizi kurtarabilir. Kayalar, ağaçlar, köprüler görmek istediğiniz fotoğraf karesini tamamlayabilir. 17 – 35 mm aralığında geniş açılı lensler kullanarak ön planınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Manzara fotoğraf çekimlerinizde özellikle gün batımını kullanarak ön planınıza romantik bir ışık yakalayabilirsiniz.

Günbatımını ve gün doğumunu yakalayın.

Manzara fotoğrafçılığı açısından gün batımı ve gün doğumu etkileyici fotoğraflar hazırlar. Bulunduğunuz kente göre bu zamanları takip ederek hareket ederseniz iyi bir görüntü yakalarsınız. Güneş doğmadan ve batmadan önce seçtiğiniz çekim mekanında ekipmanlarınızı kurun ve güneş doğana ve batana kadar çekebildiğiniz kadar çok fotoğraf çekin.

Şehir manzaralarından da yararlanın.

Manzara fotoğrafçılığı dediğimizde aklımıza ilk olarak doğanın güzelliklerini fotoğraflamak geliyor. Aksine insan tarafından oluşturulmuş fotoğraflar da manzara fotoğrafları sayılabilir. Şehirleri farklı bir manzara fotoğrafı çekim teknikleri kullanarak etkileyici şekilde çekebilirsiniz. Issız sokakları gün batımında çekebilir, gökdelenlerin üzerinde havanın kararmaya yüz tutan görüntüsünü ölümsüzleştirebilirsiniz.

Durgun gölleri ve denizleri fotoğraflayın.

Durgun bir göl ve deniz doğa fotoğrafçılığı için eşsiz kareler oluşturur. Gün doğumu ve batımında yakalayacağınız görüntülerle fotoğrafçılık yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Doğa fotoğrafı çekim tekniklerinden olan kompozisyon ve ön planı kullanarak sadelik ve derinlik algısı yaratabilirsiniz. Su üzerindeki yansımalar, ıslak kumlar, kızıl ve mavinin buluşması özel fotoğraflar oluşturacak.

Kar manzaralarından yararlanın.

Kış fotoğrafı çekmek zor ve yorucu olsa da huzurlu karelerin ortaya çıkmasını sağladığı için manzara fotoğrafçıları tarafından tercih edilir. Soğuğa aldırış etmeden yağan karı fotoğraflamak sizi de geliştirecektir. Güneşin tepede olduğu saatlerden yararlanarak parlak fotoğraflar çekin. Polarize filtre kullanarak gökyüzündeki mavi rengi derinleştirebilirsiniz, istediğiniz efekti de yapabilirsiniz.

Yakın plan buz saçaklarını, dallarda oluşan buz desenlerini zoom lensler ile çekin. Doğa fotoğrafçılığı açısından en eğlenceli çekimlerden birine imza atın.

Erkenden yollara düşün.

Doğa fotoğrafçısı iseniz erkenden yollara düşmeniz gerekir. Karı, buzu, sisi, gün doğumunu yakalamak için günün erken saatlerinde belirlediğiniz mekana gidin. Manzara fotoğrafçılığı aniden oluşan karelerin yanında planlı çalışmayı da gerektirir.

Manzara ve doğa fotoğrafçılığı eğitimi alın.

Manzara ve doğa fotoğrafı çekim teknikleri açısından daha detaylı bilgi almak için fotoğrafçılık eğitimi almalısınız. Doğa fotoğrafçılığı kursu ve manzara fotoğrafçılığı kursu temel eğitimleri ile çekim tekniklerini öğrenmenizi sağlayacaktır. Sonrasında ise kendinizi doğanın kollarına bırakarak fotoğrafçılığın tadına varmalısınız…

https://www.fotolifeakademi.com/manzara-ve-doga-fotografciligi/



10 ALTIN KURAL

Hafta sonunu da değerlendirmek için Cuma akşamından atladınız arabanıza tüm ve ekipmanlarınızı da yanınıza aldınız. Malum zaten bütün haftanın yorgunluğu var. Biraz temiz hava alıp bu yorgunluk ve okul/iş stresini atmak bir yandan da yürüyüş yaparken en sevdiğiniz iş olan fotoğraf çekmekle meşgul olacaksınız. Belirlediğiniz yere geldiniz. Harika bir manzarayla karşı karşıyasınız başladınız shutter shutter çekmeye… Pazar günü oldu evinize döndünüz çektiğiniz fotoğraflara bir baktınız ki, gözünüzle gördüğünüzden çok farklı. Ön plana çıkarmak istediğiniz bulutlar resimde kaybolmuş, suya vuran yansımalar fotoğrafta patlamış, yanlış yeri odaklamışsınız, kullanmış olduğunuz yüksek ISO değerinden fotoğrafta kumlanmalar oluşmuş vs. Moraliniz bozuldu ben bu işi yapamıyorum galiba demeye başladınız çok severek aldığınız makinanıza artık korkarak bakıyorsunuz. Kenara bıraktınız zorunlu olmadıkçada elinize almak istemiyorsunuz. Çok kötü bir senaryo ile giriş yaptım değil mi? 🙂 Ama inanın bu şekilde bir çok örnek var ya da aynı hataları yapmaya devam ediyoruz.

Peki en güzel manzara fotoğrafı çekmek için 10 altın kural nedir?

En Güzel Manzara Fotoğrafı Çekmek için 10 Altın Kural

1-) Doğru zamanda çekin

Manzara fotoğrafında en önemli unsur ışıktır. Bu nedenle de doğru zamanda ışığın yakalanmış olması son derece önemlidir. Çekim yaptığınız mevsim, güneşin doğuş ve batış saatleri, düşen ışığın yansıması fotoğrafınıza büyük etki edecektir. Fotoğraflarımızda istediğimiz renk sıcaklığını yakalamak için en uygun zamanlar “Altın Saat” diye tabir edilen güneşin doğuş ve batış saatleridir. Neden bu saatler derseniz? Sebebi fotoğraflarımızı etkileyen keskin güneş ışınlarının en yumaşak ve etkisiz olduğu zaman bu saatlerdir. Bu nedenle de en iyi verimi en güzel tonları yakalayabilmek için çekime erken veya geç çıkmak gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde manzara çekimi yapmayı düşünüyorsunuz ama çekim yapacağınız yerin altın saatlerinin hangi aralıkta olduğunu bilmiyorsanız, JeKoPhoto‘nun tam size isteğinize göre bir çözümü var. Twilight Calculator uygulamasına çekim yapacağınız yerin altın ve mavi saatlerini size gösteriyor. Bu kısıtlı saat aralıklarını öğrenmek için Twilight Calculator ‘de search kısmına çekim yapacağınız yeri girmeniz mode kısmından da altın ve/veya mavi saat dilimlerini seçmeniz yeterli olacaktır. Uygulama size çekim yapacağınız yerin bu özel saat aralıklarını ve ne kadar süreyle geçerli olduğunu gösterecektir.

2-) Düşük ISO Kullanın

ISO değerinin artışıyla birlikte sensöre gönderilen voltajın arttığını ve bunun sonucunda fotoğrafta gürültü (noise) oluştuğunu ISO Nedir ve Fotoğrafı Nasıl Etkiler yazımızda anlatmıştık. Bu nedenle çektiğiniz manzara fotoğraflarında mutlaka ISO 100 veya ISO 200 kullanın, pozlama için ışık yetersiz ise mutlaka tripod kullanarak çekim yapmaya çalışın.

3-) Doğru Diyafram Değeri

İyi bir manzara fotoğrafı çekmek için yüksek diyafram değeri kullanmamız gerekecektir. Hatırlarsanız Diyafram Nedir ve Fotoğrafı Nasıl Etkiler yazımızda da belirttiğimiz gibi özellikle manzara çekimlerinde daha geniş bir alanın net çıkmasını isteyeceğimizden diyafram değerimizi yüksek tutmamız gerekmektedir. Manzara çekimlerinde lensimizin performansına da bağlı olarak genellikle f/9, f/10, f/11 ile iyi sonuçlar alabilirsiniz.

4-) Doğru Odak Noktası

Manzara fotoğrafı çekerken Nikon’un en iyi çalışan ölçüm modlarından biri olan Matriks Ölçüm Modunu (Matrix Metering) kullanmalısınız. Matriks ölçüm modunda makineye giren ışık bölgelere ayrılır ve doğru pozlama için her biri bölge için ayrı ayrı hesaplama yapar. Sonuçta da bu poz değerleri birleştirilerek çekeceğimiz kareye uygun olan pozmetre gösterilir. Diğer ölçüm modları olan tek bir nokta ve merkez ağırlıklı ölçüm moduna göre bölgesel ölçüm yapan matriks ölçüm modu manzara fotoğraflarında kesinlikle en iyi sonucu vermektedir.

5-) Tripod Kullanın

Güneş batarken ve doğarken ışık yetersiz olduğundan yeterli estantene hızını elde etmek için mutlaka tripod kullanmak veya makinemizi sabitlemek zorundayız. Bu kaçınılmaz. Eğer imkanınız varsa manzara çekimlerinizde ışık yeterli olması durumunda bile tripod kullanmaya özen böylece en ufak bir titremenin bile fotoğrafınıza etkisini ortadan kaldırmış olursunuz. Tripod Kullanımı ve Tripod Seçimi yazımızda nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda ip uçlarını sizlere vermiştik. Tripod kullanırken pozlama sırasında unutmamanız gereken önemli bir noktada da lensinizin VR (vibration reduction) özelliği varsa bu özelliği mutlaka kapalı konumuna getirin aksi takdirde fotoğraflarınızda netlik kaybı yaşarsınız.

6-) Doğru Lens Kullanın

Güzel manzara çekimi için en önemli unsurlardan biriside doğru lens kullanmaktır. Nikon’un genel kullanım için bizlere sunduğu kit lensleri manzara çekimleri için rahatlıkla kullanabildiğiniz gibi Nikon’un zoom lensler ve geniş açı lensler sayfalarında yer alan bir çok lensi de manzara çekim için uygundur. Lensinizin belirli bir zoom aralığı olması kadrajı ayarlamanızda size yardımcı olacaktır. Aksi takdirde prime bir lensle siz hareket ederek çekeceğiniz kareyi oluşturmak zorunda kalacaksınız. Bu durum çok kolay bir çekim imkanı tanımayacaktır.

7-) Filtre Kullanmak

Manzara fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz ekipmanlar filtrelerdir. Kara ve gökyüzü arasındaki pozlama farkını dengelemek ve daha doygun renkler elde etmek için filtre kullanmamız gerekecektir. Filtrelerden Polarize ve ND (neutral density) filtre manzara çekimlerinde en çok kullanılanlarıdır.

Manzara çekimi için en popüler olanı circular (dairesel) polarize filtre su, kaya,havada bulunan su zerrecikleri vb gibi yansıtıcı yüzeylerin yansıma etkisini alır. Daha zengin ve daha canlı renkler elde etmemizi sağlar. Örneğin gökyüzünün daha mavi ve bulutlar daha belirgin ve canlı renkler alır. Çok geniş açılı bir lens kullanıyorsanız (11-16mm gibi) polarize filtre kullanırken dikkat etmeniz gerekecektir. Açı genişlediğinden polarize filtrenin etkisi azalacak ve köşelerde ton farkı ve kararma etkisi görülebilecektir. Polarize filtreler aynı zamanda 1,5-2 stop kadar makinamıza giren ışığı azaltırlar.

ND (neutral density) nötr yoğunluk filtreleri, makinamıza giren ışık miktarını azaltarak uzun pozlama yapmamızı sağlarlar. ND filtreler yardımı ile 10 stopa kadar pozlama avantajı elde ederek göl, akarsu, şelale, deniz gibi su kaynaklarında harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Filtre kullanmıyorsanız güneş ışınlarının etkisini biraz olsun azaltmak için en azından parasoley kullanmalısınız.

8 -) Persfektif ve Derinlik

Fotoğrafçılığın en zor kısmı 3 boyutlu gördüğümüz cisimleri 2 boyutlu araçlarla izliyor yada kağıda basılıyor olunmasıdır. Persfektif, derinlik ve uzaklığın etkisiyle, objelerin uzayda nasıl göründüğünü anlatır ve fotoğrafa 3. boyutu kazandırır. Persfektifin başarısı fotoğrafımızın o denli gerçekçi ve başarılı olmasını sağlayacaktır. Fotoğrafımızdaki uzayıp giden yol, nehir, sahil şeridi, tren rayları gibi derinliği arttırıcı objeleri doğru kullanmayı bilmeliyiz.

Bu konu ayrı bir yazı konusu olduğundan daha fazla detaya girilmeyecektir.

9-) Altın Kural

Fotoğraf çekiyorsanız “Altın Kural” nedir mutlaka bilmelisiniz. Fotoğrafta 1/3 altın kural çok basit anlamda vizörden baktığımızda yatayda ve dikeyde çerçevemizin 3’er eşit parçaya bölündüğünü varsayalım. Bu çizgilerin kesişim noktası ilgi merkezi olarak tanımlanmaktadır. Fotoğrafımızı çekerken bu kuralı her zaman hatırlamalıyız bu kural bize daha dengeli ve ilgi çekici kareler çekmemizi sağlayacaktır.

Fotoğrafı çekerken neye vurgu yapacağımızı çekmeden önce netleştirmemiz gerekmektedir. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi gökyüzü odak noktalı bir kompozisyon oluşturacaksak 1/3 kuralına göre 2/3’lük bölümü gökyüzüne, geri kalan 1/3’lük kısmı denize ayırmamız daha iyi sonuçlar verecektir. Aynı zamanda görüş alanınız içinde bulunan kompozisyonu zenginleştirecek ve fotoğrafınıza derinlik hissi katacak ögelere mutlaka yer vermelisiniz.

10-) Herkesin Çektiğini Çekmeyin

Yüzlerce kare aynı açıdan çekilmiş fotoğraf var. Sizin çektiğinizin daha değerli olmasını istiyorsanız. Kimsenin görmediği bir açıdan farklı bir bakış açısıyla fotoğrafınızı çekmelisiniz. İnanın işin tekniği kadar bu konuda çok önemlidir. Fotoğrafı önce kafanızda çekin. Mümkünse çekim yapacağınız yeri farklı ışık koşullarında önceden gözlemleyin.

Işığınız bol olsun…

https://www.fotopedi.org/en-guzel-manzara-fotografi-cekmek-icin-10-altin-kural-3496