En Pahalı...
En Pahalı...
Phase One...
250.000 TL.O da şimdilik... ;(
Phase One geçtiğimiz aylarda en son geliştirdiği 151 Megapiksellik dijital gövdesini tanıttı. Photokina’dan bir hafta önce firmanın yaptığı konferansta sistemi pek çok farklı kullanım alanında test etme imkanı buldum.
90’larda Danimarka’da kurulan Phase One, fotoğraf ve endüstri alanlarında pek çok sistem geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Üreticinin en büyük hedefi fotoğrafçılara en yüksek kalitede imajlar sağlamak. Yüksek çözünürlük, dinamik aralığı ve RAW imajlarda pek çok bilgiye sahip olması sayesinde post-prodüksiyonda fotoğrafçılara çok geniş bir müdahale imkanı sağlıyor. Phase One ile çekilen fotoğrafların işlenmesi için tasarlanan Capture One Programı ise şu an Dünya çapında özellikle de stüdyo fotoğrafçılarının vazgeçilmezi haline geldi.
Phase One son olarak 3 yeni dijital gövde üretti. Bunlar, IQ4 150MP, IQ4 100MP Trichromatic ve IQ4 150 Acromatic (Siyah-Beyaz) modelleri. Sadece siyah-beyaz dijital back nedir yahu, diye soranlar için kısaca bir açıklama yapmak isterim. Phase One ve diğer büyük markalar hatta son zamanlarda akıllı telefonlar da bile sadece siyah beyaz için sensörler kullanılmakta. Nedeni ise renkli bir sensörün gri ton zenginliği ile sadece siyah ve beyaz okuma yapan bir sensörün gri zenginliği arasında çok ciddi bir fark olması. Renkli bir fotoğrafı siyah-beyaza çevirdiğimizde siyah ve beyaz tonları arasında hızlı geçişler olur ve bu durum pek çok detayın kaybolmasına neden olur. Sadece siyah beyaz film ve sensörlerde ise siyahtan beyaza pek çok gri ton vardır. Bu geniş gri ton sayesinde de pek çok detay görünebilir. Belki anlatmak istediğimi en iyi Ansel Adams’ın manzara fotoğraflarında görebilirsiniz. Fotoğrafçının özellikle siyah beyaz doğa fotoğrafları adeta renkli bir fotoğrafa bakıyormuş gibi bir his verir. Bunun en temel sebebi siyah-beyaz orta format ve büyük format film kameralarını kullanmasıdır. Fotoğraflarına bir göz atmanızı tavsiye ederim.
En son çıkan Phase One fotoğraf sistemlerinin teknik özelliklerinde ön plana çıkan yeniliklere bir göz atalım:
– 151 Mega Piksel BSI sensör
En önemli özelliği yüksek çözünürlüğü. Bu sayede 14.204×10.652px boyutunda 16bit formatlı bir fotoğrafa sahip olabiliyorsunuz. Hiç bir işlem yapmadan 120cm baskı alabiliyorsunuz. Bu baskı yapan fotoğrafçılar için inanılmaz bir ebat.
Orta Format Sensörü Full Frame bir DSLR makinenin sensöründen 2.5 kat daha büyük (53.4x40mm). Bu size 15 poz dinamik aralık ve inanılmaz detaylara sahip bir görüntü sağlıyor.
– Geliştirilebilir Platform
Phase One sistemleri bir platform gibi tasarlanmaktadır. Yeni güncellemeler ile pek çok özellik genişletilebilir ve eklenebilir. Örneğin içinde bulunan sismograf sayesinde fotoğraf bilgilerinde titreşim ne oranda olmuş görebiliyoruz ve eklenti ile en az titreşim anında fotoğraf çek komutu verebiliyoruz. Bu ve bunun gibi pek çok özellik eklenebiliyor. En son olarak son çıkan dijital gövdelerinin bir güncelleme ile ISO aralıklarının değişebileceğinden bahsettiler. Her yıl aynı makine yeni özellikler ile bir üst modele geçiyor.
– Geliştirilmiş işlemci
Bu geliştirme ile orta format makinelerinde en sık rastlanan yavaş FPS (kare hızı) problemi ortadan kalktı. Şimdi neredeyse bir DSLR gibi saniyede 2 kare fotoğraf çekebiliyorsunuz. Burada 200MB’a varan fotoğraf boyutlarından bahsediyoruz. Bu gerçekten çok büyük bir data ve bu data çekim hiç durmadan hafıza kartı dolana kadar kesintisiz aktarılmaya devam ediyor.
– Dahili Capture One
Dahili Capture One ile oluşturduğunuz stilleri yükleyebilir, makine içinde JPG çıktısı alabilir ve şu an için Capture One’nın en temel ayarlarını kullanabilirsiniz. Yakın zamanda Capture One ile daha detaylı çalışacak bir güncelleme yapacaklarını belirtiler.
– Dual Kart Okuyucu XQD ve SD
Bu kadar büyük dataları hızlı bir şekilde aktarmak için hızlı bir hafıza kartı yapısına ihtiyaç var. Phase One burda Compact Flash kartların yerine XQD kart altyapısını koymayı tercih etmiş. Aynı zamanda bununla birlikte gelecekte hayatımıza girecek yüksek hızlı CFexpress hafıza kartlarına da hazır bir yapı kurmuş. SD kart yuvasına ise ister yedekleme isterseniz sadece JPG formatları aktarabiliyorsunuz.
– USB-C, Ethernet Kablosu ve WiFi ile tethering ve güç yönetimi
Tethering (çekim anında bilgisayara aktarım) çekim özellikle stüdyo fotoğrafçılarının olmazsa olmazı. Yeni özelliklerden en ilginci Ethernet kablosu ile ağ üstünden kontrol, görüntü aktarımı ve güç desteği. Bildiğiniz gibi tethering kabloları oldukça pahalı ve çabuk bozulan malzemeler. Ethernet kablosu ise çok kolay bulunan ve fiyat olarak kimseyi üzmeyen bir duruma sahip. Ve en güzeli ise hızlı ve neredeyse 100 metreye yakın bir uzunlukta kullanım imkanı sağlıyor. Bu gerçekten bir yenilik! USB-C girişi de hızlı bir aktarım ve güç desteği yaparak çalışıyor. Ve güçlü işlemci sayesinde WiFi modülü Raw fotoğrafları aktarma imkan sağlıyor. En sevdiğim kısmı ise çekimde bağlantı kablosu arızalandığında ya da bağlantı koptuğunda WiFi’den görüntü aktarmaya devam etmesi.
– Geliştirilmiş Canlı İzleme
Gelişmiş LCD ekranı ile birlikte gelen Focus Peak özelliği yani canlı izleme esnasında focus olan alanları göstermesi video kameralarda alışılmış bir şey olsa da orta format fotoğraf makineleri için gerçekten sıra dışı bir özellik.
– Yüksek Çözünürlüğün Daha Az Güçlü Bilgisayarlar ile Çalışabilme
Bütün bu bahsettiğimiz özellikleri kullanmak için son model bir sisteme ihtiyacınız yok. Gelişmiş yazılımlar sayesinde sistem oldukça verimli çalışıyor.
– Sürekli Gelişen Platform
Phase One yukarıda bahsettiğimiz bütün ilginç özelliklerine yakın zamanda yenilerini ekleyeceğini belirtiyor. En çok üstünde durdukları konu “sonsuz olasılıklar” yani sürekli Ar-Ge yaparak geliştirmeler ve yeni teknolojiler üretmek firmanın en önemli misyonu.
– 15 Poz Dinamik Aralığı ve Daha fazlası
BSI sensorun en önemli özelliklerinden biri de dinamik aralığı. Bir fotoğraftan elde ettiğiniz görüntü ile elinizde adede 15 farklı pozda fotoğrafa sahip oluyorsunuz. Bu özellik HDR fotoğraf çekmeyi sevenler için inanılmaz bir özellik. Sürekli gelişen platform özelliği sayesinde bu aralığın daha da genişleyeceğini açıkladılar.
Gördüğünüz gibi fazla pozlanan alanlardaki detayların hepsi geri gelebiliyor.
– Çok Daha Az Noise ve Daha Çok Detaya Sahip Olan Fotoğraflar
Sensörün bütün bu özellikleri ile birlikte karanlık bölgelerde yüksek ISO değerlerinde çok daha az noise (gürültülü) alanlar oluşuyor. Yine aynı özellikler sayesinde detaylardaki bilgi çok daha fazla.
Phase One’ın en son geliştirdiği sistemler kısaca bu yeni özelliklere sahip. Bütün bu özellikleri ile şu an dünyanın en yüksek kalitede görüntü üretebilen bu fotoğraf makinesinin fiyatını da merak edenler olacaktır tabi. Pek çoğumuz için hayal kurmak güzeldir diye bitirmek istiyorum.
https://www.fotografdergisi.com/phase-onedan-150mplik-dev/