reviews2

Ve Portre...

Ve Portre Fotoğraf

İnsanın kişiliğini , duygularını ve iç dünyasını ortaya koyan fotoğrafçılığa kısaca portre fotoğrafçılığı diyebiliriz. Portre fotoğrafları yüz ve modelin ifadesinin baskın olduğu bir fotoğraf türüdür. Portre fotoğrafçılığında en önemli konu modelin doğallığı ve samimiyetidir. Peki bu doğallığı ve samimiyeti nasıl sağlarız? Eğer fotoğrafını çektiğiniz kişi tanıdığınız bir kişiyse işiniz biraz daha kolay diyebiliriz. Yapmanız gereken fotoğrafını çekeceğiniz kişiyle konuşmak ve ondan ne istediğinizi ona tam olarak anlatmaktır. Ayrıca vereceği pozlarda ona yardımcı olmanız modelinizin rahatlamasını sağlayacağından daha samimi ve doğal pozlar elde edebilirsiniz. Ancak fotoğrafını çekeceğiniz kişiyi tanımıyorsanız işiniz biraz daha zor olabilir. Çoğu fotoğrafçı bu tip durumlarda insanların en doğal hallerini yakalamak için tele objektifler kullanır.

Bunun dışında benim sizlere önerim zor durumda kalmamak için fotoğrafını çekeceğiniz kişiyle iletişim kurmak ve ondan izin isteyerek onun fotoğrafını çekmeniz yönün de olacaktır. Peki neden öyle yapmalıyım diyebilirsiniz. İstanbulda yaşadığım yıllarda fotoğrafı çekilen kişinin fotoğrafçıya saldırıda bulunduğuna şahit oldum işte bu yüzden fotoğrafını çekeceğimiz kişiyle iletişim kurmalı ve onunda kişilik haklarına saygı göstererek onun fotoğrafını çekmeliyiz. Şimdi biraz da teknik konulara değinelim ama bundan önce sizlerle ilk portre fotoğraf olarak kabul edilen ve Alman Kimyacı Robert Cornelius tarafından Philadelphia’da 1839’da aile mağazasında kendini çekerek elde ettiği fotoğrafı paylaşmak istiyorum.


Işık

Fotoğrafın temel öğelerinden biri ışık olduğuna göre portre fotoğrafı çekerken de ışık dikkat etmemiz gereken konuların başında gelmektedir. Çekime başlamadan önce uygun ışığın ve temiz bir fonun varlığından emin olmalıyız. Temiz fon derken bembeyaz bir fondan bahsetmiyorum tabiki. Modelinizin arka planında bulunan öğeler modelinizden daha çok dikkat çekmemeli ve fotoğrafa bakan kişinin dikkatini dağıtmamalı. Işık konusuna geri dönecek olursak daha iyi ışık elde etmek için açık diyaframlı lensler kullanabiliceğimiz gibi (F1.8 , F1.4) , yüksek asa (Iso) da kullanabilirsiniz. Ancak yüksek Iso’nun fotoğraflarınızda kumlanmaya da neden olacağını unutmayın. Bu durumlarda makinenizin ISO sınırlarını bilin ve bu sınırlar içinde kalmaya çalışın.

Benim size tavsiyem açık diyafram ve 100 Iso da kalmanız yönünde olacaktır. Bu sayede daha iyi fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ayrıca sert ışıktan da uzak durmaya çalışın. Eğer doğal ışık ta fotoğraf çekecekseniz gün ortasını değil güneşin doğmadan ve batmadan önceki bir saatlik süreyi kullanmanız yararınıza olacaktır. Çünkü bu saatlerde güneş ışığı daha yatay , yumuşak ve sıcak bir ışık sağlayacaktır. Eğer flaş kullanacaksanız flaş ışığını doğrudan değil dolgu ışığı olarak kullanmanızda fayda vardır. Flaşı sadece gölgeleri yumuşatmak için kullanabilirsiniz. Birden çok flaş kullanmanız durumunda ise ana flaşı yarı cephe ışığı olarak, yardımcı flaşları ise dolgu ışığı , saç ışığı ve fon ışığı olarak kullanabilirsiniz.

Kompozizyon

Aslında yazımın başında kompozisyona kısaca değindik ancak biraz daha açmak daha doğru olacaktır. Portre fotoğrafı çekerken arka plana özellikle dikkat etmek gerekir. Yeni başlayan çoğu fotoğrafçı portre fotoğrafların arka planına çok fazla özen göstermemektedir. Unutmayın ana konu modeliniz olduğundan arka planda dikkat dağıtıcı öğeler bulundurmamaya özen gösterin. Modelinizin fotoğrafını vesikalık çekiyormuş gibi çekmeyin mümkün olduğunca omuzlardan aşağı inmeye çalışın. Ayrıca modelinizin baş kısmının üstünde çok fazla boşluk bırakmamaya çalışın. Farklı kadrajlardan fotoğraf çekerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak burada önemli bir nokta var fotoğraf çektiğiniz kişininde vücut tipine ve yüz hatlarına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü modelinizin daha iyi göründüğü açılar olabilir ve siz bunu ortaya çıkartarak farklı açılardan daha iyi fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Objektif Seçimi

Portre fotoğrafçılığın da genelde 35 mm – 200 mm arasındaki objektifler tercih edilir. Kısa tele objektif 105 mm ve buna yakın odak uzunluğuna sahip objektifler portre çekimlerinde daha uygun olur (85-135 mm). Geniş açı objektifler portre fotoğraflarında pek tercih edilmezler çünkü fotoğrafta bükülmelere neden olurlar. Objektif seçiminde açık diyaframlı (f1.8 – f1.4) objektifleri seçerseniz daha zor ışık koşullarında sensöre dehe fazla ışığın gelmesini sağlamış olursunuz.

Portre Fotoğrafçılığında İşinize Yarayacak Bazı İpuçları

* Arka planı belirleyin , modelinizin önüne geçmesine ve dikkat dağıtmasına izin vermeyin

* Modeli rahatlatın, onunla iletişim kurun ve espiriler yapın. Onun kendini rahat hissetmesini sağlarsanız daha doğal fotoğraflar elde edersiniz.

* Gözlere netlemeyi unutmayın.

* Modelinizi farklı açılardan çekin ve onun vücut tipine en uygun açıları yakalamaya çalışın.

Tüm bu yazı boyunca sizlere portre fotoğrafçılığına dair bazı temel unsurları anlatmaya çalıştım. Kurallara uyun ama bu kuralların dışına çıkamayacağınız ve daha iyi fotoğraflar elde edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yaratıcılığınızı kullanmaya özen gösterin. Işığınız bol , yatay , yumuşak ve sıcak olsun

http://www.birkarefotograf.com/portre-fotografciligi/



1.BÖLÜM



2.BÖLÜM



3.BÖLÜM